Iran toont nieuw wapen en opent kerncentrale

De Iraanse president Ahmadinejad heeft gisteren een nieuw wapen onthuld. De zogeheten Karar is een onbemand vliegtuigje dat op hoge snelheid bommen kan werpen.

De drone, zoals zo’n onbemand vliegtuigje in het Engels wordt genoemd, kan volgens Iran lange afstanden afleggen. Iran vierde gisteren de jaarlijkse Dag van de Militaire Industrie.

De onthulling van het vliegtuigje kwam een dag nadat Iran zijn eerste nucleaire reactor had opgestart, met de hulp van Rusland, temidden van internationale zorgen over een militaire dimensie van het Iraanse nucleaire programma. Iran houdt vol dat het alleen geïnteresseerd is in het opwekken van elektriciteit.

Israël noemde het opstarten van de eerste nucleaire reactor in Iran zaterdag ,,totaal onacceptabel". Het land wil dat de wereld meer druk zet op Teheran om het Iraanse regime te dwingen om elke vorm van uraniumverrijking te beëindigen.

Israël, waarvan algemeen wordt aangenomen dat het het enige land is in het Midden-Oosten dat in het bezit is van atoomwapens, heeft ook gezegd dat een nucleair bewapend Iran een bedreiging zou vormen voor het bestaan van Israël. Die opvatting vergroot de zorgen dat Israël zou overwegen om de Iraanse reactoren aan te vallen.

Verwijzend naar de dreigementen die Israël van tijd tot tijd uit tegen de Iraanse nucleaire faciliteiten noemde Ahmadinejad een aanval onwaarschijnlijk, maar hij zei dat de reactie overweldigend zou zijn als Israël wel zou aanvallen.

De opening van de kerncentrale is een mijlpaal voor Iran. In Bushehr werd in 1974 al de eerste steen gelegd voor de kerncentrale. Deze centrale is gebouwd door Rusland. Moskou levert ook de brandstof. Rusland was ontheven van internationale sancties tegen Iran, omdat het er al vijftien jaar bezig was. De in Bushehr gebruikte brandstofstaven gaan terug naar Rusland. Bushehr staat onder toezicht van het Internationaal Atoomenergieagentschap. (ANP, AFP, AP, Reuters)