Internationaal kort

Aantal evacués in Noordoost-China loopt verder op

Dandong. Het aantal mensen dat wegens overstromingen in Noordoost-China is geëvacueerd is gisteren opgelopen tot meer dan 253.000, aldus de autoriteiten. Door de overstromingen in de provincie Liaoning zijn al vier mensen om het leven gekomen; honderden gebouwen zijn ingestort. Een dijk langs de Yalu, de rivier op de grens tussen China een Noord-Korea gaf de geest, waardoor een economisch ontwikkelingsgebied onder water kwam te staan. In de grensstad Dandong werden alleen al 94.000 mensen geëvacueerd, aldus het persbureau Xinhua. Vandaag wordt in de regio nog meer regen verwacht. Noodweer teistert China al maanden. Door overstromingen en aardverschuivingen zijn al 3.900 mensen om het leven gekomen of vermist geraakt. In Noord-Korea zijn meer dan vijfduizend mensen geëvacueerd nadat delen van de stad Sinuiju en het omliggende platteland onder water kwamen te staan. Het sterk verarmde land is deze zomer getroffen door een reeks overstromingen. (ANP, AFP)

Al-Qaeda laat Spaanse gijzelaars vrij

DUBAI. Een tak van Al-Qaeda in Noord-Afrika heeft twee Spaanse gijzelaars vrijgelaten. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Arabiya gisteren. De vrijlating zou deel uitmaken van een afspraak waarbij ook moslimmilitanten op vrije voeten zouden komen. Volgens de nieuwszender zal Mauretanië een militant uitleveren aan Mali, die was veroordeeld wegens de ontvoering van drie Spaanse hulpverleners onder wie beide vrijgelaten gijzelaars. Een Malinese overheidsmedewerker bevestigde de vrijlating. (Reuters)

Gijzeling in luxe hotel Rio de Janeiro

Rio de Janeiro. Zo’n twintig zwaarbewapende criminelen hebben zaterdag 35 mensen gegijzeld in het chique Intercontinental Hotel in Rio de Janeiro. De Braziliaanse politie wist de actie te beëindigen zonder dat er gegijzelden gewond raakten. De gijzeling begon met een schietpartij tussen de politie en criminelen vlakbij Rocinha, de grootste sloppenwijk van Rio. Daarbij kwam een vrouw om het leven. De Braziliaanse tv liet beelden zien van vluchtende mensenmassa’s. Een groep criminelen zocht toevlucht in het Intercontinental, waar meer dan 1500 mensen verbleven. Na een schietpartij in de keuken wisten agenten de gijzelnemers te overmeesteren. Rio maakt zich op voor het WK voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. De politie probeert de veiligheidssituatie te verbeteren. (ANP, AFP)

Brazilië: hoogste boete voor slavernij

São Paulo. Het Hooggerechtshof voor Arbeid in Brazilië heeft het bedrijf Lima Araujo Agropecuaria veroordeeld tot een boete van 5 miljoen real (2,2 miljoen euro) wegen slavernij. Het is de hoogste boete voor slavenarbeid in Brazilië tot nu toe, aldus het Hof. Bij een inval in twee boerderijen van het agrarische bedrijf, in 1998, bevrijdde de politie honderdtachtig mensen, onder wie tien kinderen. Ze waren jarenlang vastgehouden, woonden in hutjes en kregen soms geen water of medische zorg. In Brazilië leven naar schatting nog vijfentwintigduizend mensen als slaaf. Ze worden doorgaans gedwongen hoge schulden te maken bij hun werkgever. (AFP, BBC)

Moskou geeft claim Kaukasus niet op

Jerevan. Rusland behoudt zich het recht voor om als belangrijkste bewaker van „de orde en veiligheid” op te treden in de zuidelijke Kaukasus. Dat heeft de Russische president Dmitri Medvedev vrijdag verklaard tijdens een bezoek aan Armenië. De Zuid-Kaukasus bestaat uit drie landen: Armenië, Georgië en Azerbajdzjan. Azerbajdzjan en Ruslands traditionele bondgenoot in de regio Armenië zijn in conflict over de Armeense enclave Nagorny-Karabach in Azerbajdzjan. In 2008 voerde Rusland korte tijd een oorlog met Georgië. Rusland en Armenië sloten ook een akkoord over de verlenging van het huurcontract van een Russische basis in Armenië, tot 2044. Rusland heeft zo’n 3.500 soldaten in het land gestationeerd. (AFP)