'Ik ben niet echt met statistieken bezig'

Sinds haar twee goals tegen Wit-Rusland is spits Manon Melis (23) topscorer aller tijden van het vrouwenvoetbalelftal.

Manon Melis is sinds zaterdag topscorer aller tijden van het Nederlands vrouwenelftal. De spits van het Zweedse LdB Malmö FC scoorde in het WK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland tweemaal en komt daarmee op 30 doelpunten. Daarmee passeert ze Marjoke de Bakker, die tussen 1979 en 1991 29 keer scoorde voor de vrouwenploeg.

Een knappe prestatie. Betekent het veel voor je?

„Het is leuk, maar ik ben niet echt met statistieken bezig. Ik ben pas 23 en als het goed is komen er nog veel jaren om te scoren.”

Jullie wonnen met 4-0 van Wit-Rusland, maar mogen desondanks niet naar het WK omdat concurrent Noorwegen te ver uitliep.

„Ja, heel jammer, maar we wisten voor het duel al dat wij het niet meer in eigen hand hadden. Om onze kansen te vergroten, hadden wij in juni van Noorwegen moeten winnen. Het werd een gelijkspel.”

Omdat nog niet bekend is wie Vera Pauw opvolgt als bondscoach, weet het team niet hoe het programma voor de komende maanden eruitziet. Geen vreemd gevoel?

„Ik geef toe dat dat best irritant is, maar ik begrijp ook dat de nieuwe trainer inspraak wil in dat soort zaken. Gelukkig verveel ik mij niet, want de competitie in Zweden gaat gewoon door; we zitten in de slotfase.”

Bij het EK in Finland kreeg je vorig jaar als uitblinker veel media-aandacht. Sindsdien ben je niet zo veel meer in het nieuws.

„Nee. Na onze halve finale kregen we een paar weken veel media-aandacht, daarna ebde het weg. Veel hangt af van de vraag of Nederland in 2013 het EK mag organiseren. De andere kandidaat is Zweden, dus dit onderwerp komt bij Malmö vaak ter sprake.”