Gekocht en weer verkocht in een flits

Mareb Jordania zag zijn Vitesse verliezen van Twente.

Voordat Jordania eigenaar werd, was de voetbalclub heel even – nog geen dag – van Maasbert Schouten.

Fans van Vitesse hebben bij het duel met FC Twente een spandoek opgehangen met een boodschap voor de nieuwe eigenaar. Foto Bas Czerwinski 21-08-2010, Arnhem. Vitesse - FC Twente. Spandoek met boodschap voor de nieuwe eigenaar van Vitesse, Merab Jordania. Foto Bas Czerwinski

Als hem bij aankomst in het Gelredome wordt gevraagd of hij de komst van de voetballers Nemanja Matic en Slobodan Rajkovic kan bevestigen, knikt Mareb Jordania. „Deze spelers zijn er al”, zegt de nieuwe eigenaar van de Vitesse. Het Gelredome is met 12.422 toeschouwers maar voor de helft gevuld voor het duel met landskampioen FC Twente. Op de hoofdtribune zit onder anderen – naast de kennelijk al gecontracteerde Chelsea-spelers – Piet Velthuizen. Aan iedereen die het horen wil vertelt de Vitesse-doelman over zijn aanstaande vertrek naar het Spaanse Hercules Alicante.

De eerste helft is al gespeeld als voormalig eigenaar Maasbert Schouten het Gelredome binnenkomt. Zijn stoel naast die van Jordania is vergeven. Schouten heeft zijn vakantie op Mallorca kortstondig onderbroken om bij Vitesse-FC Twente aanwezig te kunnen zijn. „Ik moest nog iets met Jordania bespreken”, stelt Schouten na de 3-0 nederlaag in de catacomben. „Niets bijzonders hoor. Morgen ga ik weer naar mijn gezin op Mallorca.” Schouten zegt dat de KNVB de deal met Jordania „juridisch heeft getoetst”. „In een brief hebben ze laten weten geen bezwaren te hebben. Er moeten alleen nog wat zaken worden aangeleverd en besproken. Formeel hebben we ook geen goedkeuring van de KNVB nodig. Alleen moeten de statuten in orde zijn. Dat geldt voor alle clubs.”

Schouten heeft geen spijt van de wijze waarop hij met Jordania de deal bekend heeft gemaakt. „De fans zijn enthousiast. Anderen vonden dat het wat minder had gekund. Begrijp me goed; meneer Jordania wil binnen drie jaar kampioen worden met Vitesse. Dat heb ik niet bedacht.”

Schouten zegt nog niet te weten of hij aanblijft als voorzitter van de club. Jordania heeft hem in elk geval gevraagd als adviseur betrokken te blijven. Schouten heeft wel – los van het shirtsponsorschap van zijn bedrijf Afab – zijn persoonlijke financiële banden met de club verbroken. Dat ging met twee pennenvegen.

Toen Schouten vorige week de verkoop van Vitesse aan Jordania bekendmaakte, zei hij zelf „eigenaar” van de club te zijn. Dat was formeel juist, maar officieel volslagen onbekend. In het handelsregister van de kamer van koophandel is sinds 31 december 2008 geen enig aandeelhouder geregistreerd. Daarvoor was het de stichting Betaald Voetbal ‘Vitesse-Arnhem’. In de recente jaarrekeningen van de club wordt evenmin melding gemaakt van Schouten als aandeelhouder. De KNVB wist van niets.

Na enig aandringen bevestigde de jonge ondernemer zaterdag dat hij sinds eind vorig jaar minderheidsaandeelhouder was geworden met een belang van 20 procent. Bij die gelegenheid werd hij gepromoveerd van lid van de raad van commissarissen tot voorzitter.

In een interview met De Gelderlander jokte hij toen hij destijds zei niet de ambitie te hebben zelf (mede-)eigenaar van de club te worden. Terwijl hij los van die 20 procent ook nog een optie had gekregen om de resterende 80 procent van de stichting te kopen. Dat recht zat vast aan een converteerbare lening van een onbekend maar „substantieel bedrag”. Schouten beschouwde het als zijn belangrijkste doelstelling nieuwe investeerders voor Vitesse te vinden – de club kampt sinds het seizoen 2008/2009 met een schuldenlast van ruim 9 miljoen euro. Die missie is vorige week geslaagd. Al mikte hij bij voorkeur op meer investeerders, „zodat Vitesse niet afhankelijk is van één persoon”.

Om de overname aan Jordania mogelijk te maken werd vorige week een juridisch kunststukje uitgehaald. Bij één tekensessie bij dezelfde notaris verzilverde Schouten eerst zijn optie op de 80 procent waardoor hij volledig eigenaar werd. Vervolgens verkocht hij in een tweede akte de volle 100 procent door aan Jordania.

Het doorschuiven van de club in zo’n korte tijd lijkt op omstreden doorschuiftransacties in de vastgoedwereld, de ‘abc-constructie’. Maar als er geen irreële waardevermeerdering plaatsvindt is zo’n flitsdeal op zichzelf niet vreemd. Of Schouten bij het snelle doorverkopen van Vitesse winst maakte, en hoeveel, is onbekend. In het Gelredome circuleert alleen de koopsom die Jordania betaald zou hebben: 4 miljoen euro. Dat bedrag wordt door Schouten ontkend.

Bestuurslid Jan Snellenburg van de stichting zegt evenmin alle details te kennen. Hij weet in elk geval dat de lening die Schouten vorig jaar aan de club verstrekte „groot genoeg” was om de 80 procent van de aandelen te rechtvaardigen. Daarbij zegt Snellenburg: „Mocht Maasbert winst op de transactie maken dan komt hem dat wel toe. Hij heeft een behoorlijk groot risico gelopen door zoveel geld en tijd in de club te steken.”

    • Koen Greven Enphilip de Witt Wijnen