Franse sanering is 'realistisch en verstandig'

De Franse regering heeft de groeiverwachting naar beneden bijgesteld. Maar ze blijft in staat doelstellingen voor de begroting te halen, voegt de minister van Financiën haastig toe.

De extra bezuinigingen en hervormingen die de Franse regering vrijdag aankondigde, zijn „realistisch en verstandig”. Dat zegt de Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, vandaag in de Financial Times.

Volgens Lagarde is bezuinigen nodig om het begrotingstekort komend jaar omlaag te krijgen van 8 procent tot 6 procent van het bbp. Volgens het Europese Stabiliteits- en Groeipact mag dit tekort niet hoger zijn dan 3 procent. Frankrijk heeft Brussel beloofd dat het tekort in 2013 weer onder die limiet valt.

Lagarde noemt het verder logisch dat de Franse economie momenteel minder hard groeit dan de Duitse, omdat Duitsland in 2009 hardere klappen kreeg bij het uitbreken van de crisis. De Duitse economie groeide in het tweede kwartaal van 2010 met 2,2 procent, de Franse met 0,6 procent. Lagarde noemt dit tempoverschil „nauwelijks verbazend”, omdat de Duitsers in 2008 en 2009 „sneller kelderden”.

Vrijdag riep president Nicolas Sarkozy aan de Rivièra alle ministers bijeen die te maken hebben met financiën en economie. Na afloop kondigde hij aan dat de Franse groeiverwachting voor 2011 naar beneden is bijgesteld, van 2,5 procent naar 2 procent. Ook kondigde hij extra hervormingen aan. Details worden in september bekendgemaakt bij de presentatie van de nieuwe begroting. Verder zal een aantal belastingvoordelen voor particulieren en bedrijven worden geschrapt.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Commissie hebben de Franse groeiverwachting van 2,5 procent afgelopen maanden herhaaldelijk bekritiseerd als „te optimistisch”. Volgens het IMF bedraagt de groei komend jaar hooguit 1,6 procent. Lagarde wijst erop dat de IMF-verwachtingen over het begrotingstekort wèl stroken met haar eigen prognoses.

Frankrijk staat onder hevige druk om het begrotingstekort snel weg te werken, nationaal en internationaal. Allereerst zou IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn, een socialist, een gooi willen doen naar het Franse presidentschap in 2012. Uit een kleine peiling van Libération bleek dit weekend dat Strauss-Kahn Sarkozy kan verslaan.

Ook gaan er geruchten dat het kredietbureau Moody’s de ‘rating’ van Franse staatsschuld wil verlagen als er niet extra wordt bezuinigd. Zonder AAA-status wordt het voor Frankrijk duurder om geld te lenen. Eerder dit jaar kreeg Griekenland diverse afwaarderingen. Nu moet het land lenen van andere eurolanden, een ongekend proces dat hevige politieke spanningen veroorzaakte en het vertrouwen in de euro beschadigde. Sindsdien zijn afwaarderingen het schrikbeeld van eurolanden. Lagarde klaagt dat financiële markten „de hervormingen die al zijn doorgevoerd, niet op waarde schatten”.

Tenslotte wordt er in Europees verband onderhandeld over strengere begrotingsregels, en sancties voor landen die het Pact overtreden. Frankrijk stelt daarbij eisen, bijvoorbeeld voor een ‘economische regering’. Als de Franse economie kwakkelt, zullen die eisen minder serieus worden genomen. Duitsland voert de boventoon bij deze onderhandelingen.

    • Caroline de Gruyter