een weekeinde vol voetbal

Het dreigt voor Feyenoord een moeilijk seizoen te worden. De club uit Rotterdam leed gisteren opnieuw puntenverlies. Na de nederlaag bij Excelsior (3-2) speelde de ploeg van trainer Mario Been gelijk tegen Heracles Almelo (1-1). Feyenoord toonde opnieuw te weinig tempo, lef en beleving. Na de blamage van vorige week klaagde Been over een terugkerend gebrek aan strijdlust en wilskracht bij zijn ploeg. „Dat krijg ik er maar niet uit.” Gisteren zag Been een vraag al aankomen. „Hoe de sfeer in de rust was? Heel gezellig eigenlijk. We hebben zelfs een potje gekaart.” Been erkende dat de eerste helft van zijn ploeg „heel mat en karig was”. De coach kwam vorige week tijdens de rust van het duel met Excelsior in aanvaring met verdediger Tim de Cler. Been zei na afloop dat hij hem nooit meer wilde zien. Na tussenkomst van technisch directeur Leo Beenhakker verzoenden de kemphanen zich echter met elkaar.

De spelersgroep van NAC Breda werd tijdens de busreis naar Heerenveen verrast door het vertrek van trainer Robert Maaskant naar het Poolse Wisla Krakow. „Wij wisten nul komma nul”, zei aanvoerder Rob Penders. „Dit was uiteraard geen ideale voorbereiding, maar daar wil ik de nederlaag [3-1] niet op afschuiven. We kwamen gewoon te kort.”

Ajax won zaterdag met 3-0 van Roda JC en bleef voor het eerst dit seizoen zonder tegentreffer. Maar de defensie liet het af en toe afweten. „We begonnen goed, maar verloren het initiatief”, mopperde trainer Jol. „We hadden ook doelpunten tegen kunnen krijgen.” Mounir El Hamdaoui en Luis Suarez speelden een hoofdrol. El Hamdaoui scoorde tweemaal, Suarez eenmaal. De tweede treffer van El Hamdaoui was het vijftigduizendste doelpunt uit de geschiedenis van de eredivisie. „We weten elkaar al aardig te vinden”, zei El Hamdaoui. „Het is lekker voetballen met Suarez. Ik denk dat het de komende weken alleen maar beter zal gaan. Hopelijk woensdag al tegen Dinamo Kiev, een heel belangrijke wedstrijd.”

Arsenal en Chelsea hebben in de Premier League flink uitgehaald. De titelkandidaten versloegen respectievelijk Blackpool en Wigan Athletic met 6-0. Chelsea, dat het eerste duel ook met 6-0 won (van West Bromwich Albion), is nu koploper in Engeland. Voor de kampioen scoorden Florent Malouda, Nicolas Anelka (2x), Salomon Kalou (2x) en Yossi Benayoun. Bij Arsenal blonk Theo Walcott uit. Hij scoorde tegen Blackpool driemaal, de andere treffers kwamen op naam van Andrej Arsjavin, Marouane Chamakh en Abou Diaby.

Internazionale heeft de eerste prijs van dit seizoen binnen. De landskampioen, bekerwinnaar en winnaar van de Champions League pakte zaterdag de Italiaanse Super Cup door AS Roma met 3-1 te verslaan. Grote man bij Inter was Samuel Eto’o. De spits uit Kameroen scoorde in de tweede helft tweemaal.

In Spanje behaalde FC Barcelona de Super Cup. De landskampioen won zaterdag de return tegen bekerwinnaar Sevilla voor eigen publiek met 4-0. Bij rust leidde Barça al met 3-0. Daarmee was de nederlaag in de uitwedstrijd (3-1) al gecompenseerd. De Argentijnse sterspeler Lionel Messi scoorde driemaal.

Ruud van Nistelrooy genoot zaterdag van de benauwde thuiszege van zijn club Hamburger SV (2-1) in het openingsduel met Schalke 04. De 34-jarige spits maakte beide treffers. „Dit was een superdag”, jubelde hij. „Niet alleen door mijn doelpunten. We hebben als een team gespeeld. Dat is de grootste winst.” Van Nistelrooy stak Raúl, zijn vroegere ploeggenoot bij Real Madrid die een teleurstellend debuut bij Schalke beleefde, een hart onder de riem. „Vandaag scoor ik, de volgende keer kan hij weer aan de beurt zijn.”