Dorenbos bezoekt homo-sociëteit na gebed

Een curieuzer gezelschap had de jubilerende homo-Zociëteit niet bijeen kunnen roepen, zaterdag in het Amsterdamse Betty Asfaltcomplex. Bert Dorenbos van de anti-abortusbeweging Schreeuw om Leven, Henk Krol, hoofdredacteur van de Gay Krant, en Gert Hekma, universitair docent homostudies, met Margreet Dolman als dominante moderator van een discussie over, ja, over wat eigenlijk?

Nieuwe ophef over de schorsing van een homoseksuele leraar in het Veluwse dorp Emst was de aanleiding. Dorenbos vindt dat christelijke instellingen praktiserende homo’s mogen weigeren als werknemer.

De Gay Krant wil het debat daarover aangaan: Dorenbos mag binnenkort op de redactie verschijnen. „Laat hem maar komen praten met jonge homo’s die door hun kerk worden afgewezen”, zei Krol. Volgens Dorenbos valt homoseksualiteit onder „de seksuele relaties die van God niet mogen”. Hij bevond zich dus in het „hol van de leeuw” (gegrinnik in de zaal) en had voor de zekerheid flink wat mensen gevraagd voorbeden voor hem te houden.

Overigens was Dorenbos faliekant tegen homodiscriminatie. Zijn stelling was dat „de agressieve manier waarop de homobeweging haar opvattingen overbrengt averechts werkt”.

Docent Hekma had juist gepleit voor „homopleinen” en „hangplekken voor jonge homo’s” en sprak schande van de „demonisering van pedofilie”. Hij constateerde met zorg dat jonge homo’s zich, anders dan zijn leerdragende generatie, aanpassen aan de heteronormen waaronder je homo mag zijn („niet te vrouwelijk, niet te opzichtig, niet te vrij”).

Over één ding was het panel het eens: discriminatie neemt toe in de samenleving. Maar een echte dialoog wilde het niet worden. Henk Krol prees de moed van Dorenbos en na de discussie trokken zij de agenda’s voor een eerste werkafspraak.