Bouwer Heijmans boekt weer winst

Bouwbedrijf Heijmans heeft het afgelopen half jaar weer winst geboekt, ondanks een lagere omzet. Dat blijkt uit de resultaten over het afgelopen half jaar die het bedrijf vandaag heeft gepubliceerd.

De omzet over de eerste zes maanden van 2010 kwam uit op 1,24 miljard euro, een daling van 17 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Wel wist het bedrijf een winst van 4 miljoen euro te maken. In de eerste helft van 2009 leed Heijmans nog een verlies van 43 miljoen euro.

Heijmans-topman Gerrit Witzel zei in een reactie op de resultaten dat ondanks de zeer lastige marktomstandigheden de resultaten van Heijmans een duidelijke verbetering laten zien. Het bouwbedrijf wist de winstgevendheid te vergroten door kostenbesparingen. „Heijmans verwacht, onvoorziene omstandigheden voorbehouden, 2010 winstgevend te kunnen afsluiten.”

Het bouwbedrijf merkt vooral in de markt voor koopwoningen dat er nog geen sprake is van duurzaam herstel. „Door de economische situatie en politieke onzekerheid blijven consumenten terughoudend.” De omzet van de divisie daalde met 25 procent vergeleken met de eerste helft van 2009. De orderportefeuille daalde 12 procent. In totaal verkocht Heijmans het afgelopen half jaar 683 woningen.

Het minste last van de economische crisis heeft de divisie infra, die actief is in de grond-, weg- en waterbouwsector. Dat komt door infrastructurele projecten van de overheid om de economie te stimuleren. Van de in totaal zes spoedpakketten van de overheid verwierf Heijmans er drie. De omzet van deze divisie daalde wel met 11 procent, wegens de lange vorstperiode, het doorschuiven van een paar projecten en het beleid van „marge boven volume”. Maar door onder meer kostenbesparende maatregelen steeg de winst van dit onderdeel naar 11 miljoen euro.