Boekberichten

Thrillerschrijver Patterson is meest verdienende auteur

Het Amerikaanse zakenblad Forbes heeft nu ook een lijst gepubliceerd met de best verdienende schrijvers. Daarop staan de namen van bestsellende auteurs als James Patterson, Stephenie Meyer en Stephen King bovenaan. Zij hebben geen last van crisisverschijnselen (zoals een teruglopende hardcoververkoop in de Verenigde Staten). De toptien schrijver-veelverdieners realiseert samen zowat 270 miljoen dollar inkomsten over een jaar (gemeten over de periode van 1 juni 2009 tot 1 juni 2010). De Amerikaan thrillerschrijver James B. Patterson, met 51 bestsellers op zijn naam, voert de lijst aan met 70 miljoen dollar inkomsten. Een op de 17 verkochte boeken in de VS is van Pattersons hand. Zijn imperium wordt verder gespekt door televisiecontracten, stripboeken en gamescontracten. Stephenie Meyer is tweede, met dank aan haar Twilight-boeken en de bijbehorende filmrechten. Die leverden haar afgelopen jaar 40 miljoen dollar op.Stephen King staat derde en scoorde 34 miljoen dollar. Zijn 51ste roman Under the Dome verscheen in november. Er werden 600.000 exemplaren van verkocht.

Bekijk de top 10 op: nrcnext.nl/links

iPad-lezers lastig gevallen door ‘aaiers’

Internet en de digitale technologie zijn een manier om mensen te verbinden, maar in de krant The New York Times wordt een verrassende manier gesignaleerd waarop dat gebeurt. Wie in het openbaar een boek leest, zondert zich meestal af, maar wie een eBook of beter nog een iPad bij zich heeft, heeft meer kans op aanspraak. „Het lijkt wel alsof ik een kind gekregen heb”, aldus een gebruiker, „ik krijg er constant vragen over en mensen willen hem aanraken. Dat gebeurt nou nooit als ik een dodebomenboek bij me heb.” Paul Levinson, docent communicatie en mediastudies aan de Fordham Universiteit, neemt deze anekdote serieus: „De kans dat het stigma dat bij de boekenwurm hoort, dat het een loner is, zal verdwijnen: literatuur kopen wordt weer cool.”

Top Gears The Stig breng

t memoires uit

In het Britse autoprogramma Top Gear is de verborgen identiteit van The Stig (de geheimzinnige coureur die auto’s op de racebaan test) een van de belangrijkste vaste waarden. Uitgeverij HarperCollins heeft nu voor 16 september een ‘memoir’ van The Stig op de rol staan. Maar de BBC, aldus het magazine Bookseller, probeert de uitgave ervan nu tegen te gaan omdat met zo’n boek de vertrouwelijkheid geschonden zou zijn. Ook HarperCollins hult zich in een mysterieus stilzwijgen: „We zijn niet in de positie om te bevestigen dat het een boek van ons is”. Het is weer het seizoen: al jarenlang verschijnen ruim voor de feestdagen de boeken van en over Top Gear, en het is niet ondenkbaar dat de verontwaardiging van de BBC onderdeel uitmaakt van het pr-plan. In autokringen wordt aangenomen dat The Stig steeds door andere coureurs wordt ‘gespeeld’ onder wie Michael Schumacher.

Kinderboeken nu ook op iPad te krijgen

Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum geeft vijf prentenboeken-apps uit, onder het label Piccolo Picture Books. Sinds vrijdag is het kinderboek De wedstrijd verkrijgbaar in de iTunes App Store. De uitgeverij is de eerste kinderboekenuitgeverij in Nederland die haar titels voor de iPad beschikbaar maakt.

Zie ook: nrcboeken.nl en www.depapierenman.nl