Als Mercurius tegendraads doet

Deze zomer duikt nrc.next in het verenigingsleven.

Vandaag: op bezoek bij de Astrologische Vakvereniging Nederland (AVN).

De Astrologische Vakvereniging Nederland (AVN)

Schitterend worden, en wel van binnenuit. Dat wil InnEarth bij z’n klanten bereiken. Bij klanten als Paul, een man met een lieve vrouw, schatten van kinderen en een topbaan bij een multinational. Alles onder controle – tot hij een burn-out kreeg. Hij sleepte zijn lijf en leden naar InnEarth en tekende al snel voor een begeleidingstraject. Eerst kreeg hij een medisch onderzoek. Dan volgden de woorden, de daden, de hoop op een betere toekomst. En: een gesprek met Barbara van Oosterzee (62).

Volgens de website van InnEarth is Barbara gespecialiseerd in ‘inzicht’. Zo kan je het noemen. Maar Paul schrok zich wezenloos toen hij doorhad wat voor inzicht Barbara hem zou brengen: astrologisch inzicht. Zat hij, oud-leerling van Harvard, opeens om de tafel met een astrologe! „De planeet Pluto speelt een hele grote rol in uw leven,” hoorde hij. Pardon? Hij hield zich in en kreeg te horen hoe hij in elkaar zat.

Dat klopte helemaal.

Een voorgesprek was er niet geweest. Barbara kende alleen zijn geboortegegevens. En toch: Barbara maakte hem bewust van z’n valkuilen, z’n talenten, noem maar op. Na het InnEarth-traject nam Paul een time-out; schitterend worden kost tijd. Inmiddels gaat het een stuk beter met hem. En wat astrologie betreft: de Harvard-boy is om.

Barbara straalt terwijl ze dit vertelt. „He-le-maal om,” herhaalt ze. Haar mede-bestuursleden van de Astrologische Vakvereniging Nederland (AVN), vandaag bijeen voor een vergadering in Gorinchem, grinniken. „Ze gaan áltijd om,” zegt voorzitter en sociaal psycholoog Menno Noordervliet (64). „Dan zeggen ze: nú geloof ik het. Alsof astrologie iets met geloof te maken heeft.”

Komt natuurlijk door al die onnozele Telegraaf- en Viva-horoscopen.

Bettina Reijn (58), AVN-secretaris en gastvrouw van vandaag, schenkt koffie in. „Het imago speelt ons parten, jazeker. Ik doe de laatste jaren steeds meer bedrijfshoroscopen, en ik moet soms lachen om de beschrijving die daaraan wordt gegeven. ‘Op een eigenzinnige manier omgaan met uw levensvisie’, noemen ze het dan. Wil je melk in je koffie?”

Ik knik enigszins beduusd. Menno en de zijnen hebben mij net verteld wat mij doet tikken. De astrologen bogen zich gretig over 12-09-1981, 12:00, Kortrijk, en smulden van me. „Je zon staat in Maagd,” hoorde ik Menno zeggen, als van heel ver, „maar je maan in Waterman.”

„Oh!” riep Bettina uit. „Dat is een mooie combinatie.”

Ehm, oké.

„Je vindt dat heel de wereld bij elkaar hoort! Alles is jou even veel waard. Je hebt weinig op met hiërarchie en bent in alles evenzeer geïnteresseerd.”

Verdomd.

„Je noordermaansknoop staat in het negende huis,” mijmerde Menno. Hij streek over zijn grote witte snor en tuurde in zijn glazen bol (zijnde: een Asus Eee-minilaptop). „Je wilt een boodschap brengen.”

Ik dacht aan de NRC-recensie van mijn debuut, waarin de criticus zich verbaasde over het feit dat er een moraal in mijn verhaal zat. Daar houden debutanten meestal niet van, schreef hij. Maar ja, die hebben vast geen noordermaansknoop in hun negende huis.

„Ik zie ook een strijdaspect met Uranus,” ging het verder. „Je gaat graag over je grenzen heen. Een beetje rebellie...”

Waren mijn ouders erbij geweest, ze hadden heftig geknikt.

Hoeveel had dit me gekost, zeg maar, in het echt? Bettina: „160 euro.” Menno: „125.” Barbara: „90 euro. Plus 5 euro voor de cd.”

Maar genoeg gespeeld met de journalist, tijd voor serieuzere zaken. Op 17 november organiseert de AVN de Eerste Conferentie Astrologie voor het Bedrijfsleven. Dat hebben ze al eerder geprobeerd, maar alles liep verkeerd. Achteraf bleek waarom: Mercurius liep retrograde.

Hadden ze dat dan niet kunnen weten?

Technisch gezien wel, erkent Menno. Maar van tevoren naar de planeten kijken om een geschikte datum te kiezen – een datum die de planeten gunstig stemt – dat hoort niet. „Dan speel je God. Daar beginnen we niet aan.” De nieuwe datum is dus ook geprikt zonder de hemel erop na te slaan. „Maar we kunnen wel alvast kijken waar we rekening mee moeten houden,” zegt Menno, „dus heb ik alle aanwezigen gevraagd de horoscoop uit te draaien van 17 november, 10u, Baarn.”

De kopjes en schoteltjes worden opzij geschoven, Bettina’s boskatten schieten weg. Diagrammen. Symbolen. Ik snap er niets van, maar laat de astrologische analyse beginnen! Kan me niet schelen hoe. Dit is leuk.

„Het ziet er wel mooi uit,” zegt Bettina voorzichtig. „Geen slechte invloed van Mercurius.”

Instemmend gemompel.

Boogschutter ascendant met Mars op de ascendant. Dat is een goed teken? Menno knikt. „Boogschutter valt onder public relations, en Mars is de planeet van ondernemerschap. Mars springt er echt uit...”

„En Pluto in één!” roept Bettina uit. „Dat heeft heel veel impact. In mooie verbinding met Saturnus… Onze boodschap zal goed worden uitgedragen.”

„Heer twee!”

In Bettina’s bloemetjeswoonkamer stijgt gelach op.

„Heer tien!”

„Heel mooi, heel mooi.”

„En de lucht is 72% positief.”

„O, daar hou ik van.”

„Maar waar plaats je het publiek?”

„In zeven.”

„Nou ja, het is een conferentie, dus ik zeg: in elf.”

„Je hebt gelijk, in elf... O, dan zal het publiek dus behoorlijk reageren.”

„We mogen scherpe vragen verwachten. Tegengas.”

„Fijn.”

Wat het ook allemaal moge betekenen: de conferentie is belangrijk voor de AVN, opgericht in de zeventiger jaren. Het is een uitdaging voor de astrologen om de financiële crisis te duiden – een crisis die ze, vooral met hulp van Pluto, intern hadden voorspeld. „Wat dat betreft, hebben we als vereniging echt steken laten vallen,” zegt de voorzitter. „Onze bevindingen hadden we veel eerder naar buiten moeten brengen. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten.”

Op 17 november maken ze alles weer goed. Het programma bevat onder meer een workshop die inzicht verschaft in de beursbewegingen, een lezing van trendwatcher Adjiedj Bakas, en enkele korte coachingsessies op basis van persoonlijke horoscopen.

Nog één vraagje: vergaat de wereld in 2012? Je weet, dat wordt gezegd.

Ze grinniken. Nee, de wereld vergaat niet. „2012 valt samen met het begin van een vernieuwende fase,” zegt Menno. „Het is het einde van een tijdperk. In de plaats daarvan komt er een ander sociaal bewustzijn. Materialisme maakt plaats voor spiritualiteit.”

Vergeet 2012: het nieuwe jaartal is 2024. Dan is de overgangsperiode voorbij, en zijn we andere mensen. Schitterende mensen. Van binnenuit.

    • Emily Gordts