Als Clint Eastwood liep hij weg

Een Antilliaan werd zaterdag op een festival neergeschoten. De schutter werd door velen gezien en kon meteen worden ingerekend. Mogelijk wilde hij respect afdwingen.

„Het was een executie op een droomfeest”, zegt Will Plooster. „Dat droomfeest ligt nu aan diggelen.” Voor de tiende maal organiseerde de 64-jarige oud-journalist in Arnhem het zomercarnaval Rio aan de Rijn, met een parade van praalwagens waar 1.500 mensen aan deelnamen.

De prijzen voor de mooiste wagens en kostuums waren net uitgereikt en de Arubaanse band BMW stond op het punt te gaan spelen, toen vlak voor het podium op de Markt achter de Eusebiuskerk in het centrum van Arnhem een aantal droge knallen klonk. Plooster stond 20 meter verderop. Het slachtoffer struikelde, liep weg, viel neer en bleef liggen. „We dachten eerst dat hij danste, maar toen zag ik hem vallen. En de schutter liep gewoon het plein af alsof hij Clint Eastwoord was, met het pistool in zijn broekband. Ik ben hem – van een veilige afstand – achternagelopen, maar hij werd direct gearresteerd.”

Het slachtoffer, een 48-jarige Antilliaan uit Den Haag, overleed in het ziekenhuis. Twee gewonden liggen nog in het ziekenhuis. Een vrouw, de tante van een van de bandleden, werd door een verdwaalde kogel geraakt in haar been en een man raakte zwaargewond maar is buiten levensgevaar. Er zijn twee verdachten opgepakt, een 29-jarige man uit Duiven en een 32-jarige man uit Arnhem. Bij beiden is huiszoeking gedaan.

„Het is bizar”, zegt een man die voor het raam van zijn woning aan de Markt stond te kijken toen hij de schoten hoorde. „Twintig minuten eerder had ik nog over het plein gelopen. Ik heb een paar meter van de plek van de schietpartij nog even naar het podium staan kijken. Rondkijkend vroeg ik me af hoeveel mensen er op de Markt rond zouden lopen met een wapen op zak. Even later wordt er iemand doodgeschoten! Dat is een raar gevoel. Niet dat de sfeer agressief was, maar er waren veel Antillianen van het gangstatype, met veel goud en zo. Die vinden het kennelijk heel cool om dit te doen.”

Hij belde zijn vriendin die boodschappen aan het doen was en zei: „Blijf hier maar even weg, er wordt geschoten.” De projectmanager, die niet met zijn naam in de krant wil, rende naar buiten. De sfeer was heel vreemd. „Even was er paniek, maar daarna gingen omstanders gewoon een broodje staan eten en de man die op de grond lag filmen met hun mobiele telefoon. Alsof het dagelijkse kost was wat hier gebeurde!”

Vrijwilligster Nanda, die betrokken was bij de organisatie van Rio aan de Rijn, komt de plek des onheils nog even fotograferen. Ze stond zaterdagavond uit te puffen na de geslaagde dag toen ze vijf, zes knallen hoorde. „Het was net een klappertjespistool. Iedereen begon weg te stuiven, te gillen en te huilen. Ik heb meteen 112 gebeld. Binnen een poep en een scheet waren er 20 à 25 politieagenten ter plekke. Hoe haal je het in je hoofd om zoiets te doen op een plek waar zoveel politie op de been is? De politie moest er een paar tegenhouden die de schutter te lijf wilden gaan. Het zijn warmbloedige mensen.”

Ook Nanda maakt zich kwaad over het fotograferen van de „getinte knul” die op de grond lag. „Dat is toch onethisch!” De schutter was niet carnavalesk gekleed, hij droeg gewoon een spijkerbloes. „Die jongen op de grond leefde nog, hij werd afgevoerd terwijl hij gereanimeerd werd.” Ze toont de plek waar de slachtoffers hebben gelegen. Vage krijtsporen tonen zeven genummerde kogelinslagen. Een zwarte veer is het enige overblijfsel van de salsastemming.

Een goed geïnformeerde bron noemt de schietpartij het gevolg van een langlopende vete. Het slachtoffer zou vorig jaar op een ander festival zelf op de schutter hebben geschoten.

Volgens organisator Plooster is dit gedrag in sommige kringen kennelijk het ultieme middel om respect af te dwingen. „Iedereen heeft je gezien, en vervolgens ga je gewoon de cel in. In de hersenpan van een garnaal werkt dat kennelijk zo. Dat soort jongens staat buiten de realiteit. Ze leven niet bij de dag maar bij het uur. Respect afdwingen is kennelijk belangrijker dan een mensenleven.” De Antilliaanse gemeenschap van Arnhem is woedend dat een prachtig feest zo moet eindigen, zegt Plooster. „Dit bevestigt alle vooroordelen.”

Twee medewerksters van een Surinaamse afhaaltoko aan de Markt vonden de sfeer zaterdagavond direct onaangenaam. „Er waren veel Antillianen bij die niet uit Arnhem kwamen. Die scholden dat het bier bij hen in Rotterdam veel goedkoper was”, aldus de eigenares. „Dan zei ik: dit is Rotterdam niet, je bent hier in Arnhem.” Ze verhoogde de prijs voor het toiletgebruik naar 1,50 euro om de mannen buiten de deur te houden.

Bij Proeflokaal De Waag op de Markt haalde men na de schoten vliegensvlug de gasten binnen. De deur ging op slot. Het personeel heeft niks gehoord of gezien. „Wij zijn hier bezig met de voorbereidingen voor een trouwpartij.”

    • Laura Starink