4 redenen om tv te kijken

1 docu

Terzake

Canvas, 20.00-20.45u.

Antwerpen blijft nog steeds het grootste diamantcentrum ter wereld. Zeventig procent van alle ruwe diamanten ter wereld wordt hier verhandeld, goed voor een slordige tienduizend miljard euro. Maar de joden verliezen hun grip op de sector en hun plaats wordt gretig ingenomen door Chinezen, Russen en vooral Indiërs. En de bloeddiamanten uit Afrika, waar burgeroorlogen mee gefinancierd werden, hebben de reputatie van de sector geen goed gedaan. Het verhaal van een schitterend steentje.

2 komedie

Aquamarine

RTL8, 20.30-22.35u.

Misschien vinden meisjes van een jaar of tussen-borsten-krijgen-en-eerste-zoen Aquamarine nog best te verteren. Op dvd of tv. Of als ze er toevallig tegenaan lopen. Zoveel films worden er per slot van rekening niet gemaakt voor en over vriendinnen die samen verliefd zijn op dezelfde strandwacht, elkaar genereus beloven blij te zijn voor de ander als lekker ding Raymond toevallig niet op henzelf zou vallen, en dan maar een ander meisje helpen zijn hart te veroveren. Een ander meisje dat toevallig ook nog een zeemeermin is, want die willen aan de kust van Florida nog wel eens aanspoelen. (Elizabeth Allen, 2006)

3 hommage

Toon Hermans

Ned.2, 20.55-22.00u.

Ode aan de conferencier Toon Hermans, die tien jaar geleden overleed. Met vier compilaties uit zijn onemanshows. Met onder meer zijn bekende liedje over de vader die aan de zwier gaat: ‘Zit m’n dasje goed / Zit m’n jasje goed / Vader gaat op stap’.

4 romantiek

Crazy/Beautiful

BBC1, 00.35-02.00u.

Authenticiteit en een gebrek aan glamour onderscheiden deze film van al die andere films over opstandige, door hun ouders slecht begrepen, naar liefde hunkerende tieners in de Verenigde Staten. Twee verliefde scholieren van zeventien: de geestelijk verwaarloosde dochter van een welgestelde politicus (Kirsten Dunst) en een arme Mexicaanse immigrant (Jay Hernandez). Ook met Bruce Davison. (John Stockwell, 2001)