Hopen dat het geen Duisburg wordt

Een bewoner van het Amsterdamse Java-eiland, midden in het Sail-gebied, stuurt dit bericht van het front. In de hoop dat het vrijwel van de buitenwereld afgesneden eiland geen Duisburg wordt.

Ik heb er net ruim 35 minuten over gedaan om met mijn auto van de ‘vaste wal’ naar mijn garage te komen, de enige weg op het Java-eiland zelf die nog open is voor verkeer werd volledig bezet door duizenden voetgangers.

Er is 1 drijvende brug gebouwd voor auto’s van bewoners, en die is ook nog éénrichtingsverkeer. De Jan Schaefferbrug is onbruikbaar voor vervoer omdat er brugdelen zijn weggehaald zodat schepen met hoge masten het gebied binnen kunnen.
Dat betekent dat in geval van nood nog maar 1 verbindingsdam (tussen Java- en KNSM eiland) beschikbaar is voor verkeer en het op-en aflaten van al die duizenden mensen.

Gistermiddag werd er aan de noordkant van het Java-eiland een helikoptershow gegeven waardoor de Sumatrakade (de enige weg op het eiland dat toegankelijk is) volledig was afgesloten door kijkers naar het spektakel. Razendsnel en heel laag vliegende helikopters lieten allerlei gevaarlijke stunts zien, op nog geen 50 meter van de kijkende massa.
Bewoners van de Sumatrakade verzamelden zich op een hoekje en lieten merken dat ze bang waren voor deze stunts, zo dichtbij het meest dichtbevolkte gebied van Amsterdam.

Als er een ongeluk of ramp gebeurt zitten we hier als ratten in de val. Politie en Brandweer kunnen niet snel ter plaatse komen. De situatie is volkomen onveilig.

    • Marc Chavannes