Woedend vlees

Geen dode hier. Of het moet de stier zelf zijn, maar dat vertelt de foto niet. Geen festival in Spanje of er komt een stier bij kijken. Vaak mag hij zelf naar zijn slachtbank lopen. Uit zijn hok, dwars door de straten naar de arena. Voor het publiek is het de sport om nét op tijd weg te springen. De loop der lopen is die in Pamplona, elk jaar in juni. Gewonden vallen er altijd, soms een dode. In 2009, bij alle Spaanse stierenlopen, vijf. De mannen die hier in de tralies hangen, vieren feest in het stadje Villaluenga del Rosario, op 14 augustus. Vijf dagen later zou een andere stier het wereldnieuws halen. Hij was al in de arena, en begon dáár ineens te hollen. De tribunes op, bokkend en springend tussen het publiek. Vijfhonderd kilo razend vlees, bereid om alles wat beweegt aan zijn hoorns te prikken. Dan valt het nog mee, veertig gewonden. De meeste kwamen er vanaf met lichte verwondingen. Het publiek bestond uit jonge mensen, verklaarde een vertegenwoordiger van de regionale regering van Navarra achteraf de gunstige afloop. De meeste jongelui konden nét op tijd wegrennen. People try to avoid a bull during the festival of the bull rope in the streets of Villaluenga del Rosario, on August 14, 2010. TOPSHOTS/AFP PHOTO/JORGE GUERRERO AFP