Wegwerkers zijn doelwit van Talibaan

Ten minste zeven leden van een groep wegarbeiders zijn donderdag gedood bij een aanval van Talibaan in de zuidelijke Afghaanse provincie Helmand, die in totaal aan mogelijk 35 mensen het leven heeft gekost. Dat maakten de autoriteiten in Kabul gisteren bekend.

De aanvallers, gewapend met machinegeweren en granaten, zouden bovendien wegenbouwmachines in brand hebben gestoken en er vervolgens met twaalf terreinwagens vandoor zijn gegaan.

De ondercommandant van politie in de provincie Helmand, Kamaluddin Khan, zei dat berichten dat 35 mensen – wegwerkers en opstandelingen – zijn gedood en elf mensen gewond zijn geraakt, worden onderzocht. Hij zei dat hij de berichten niet kon bevestigen zolang de politie het betreffende gebied niet binnen kan omdat dit in handen is van de Talibaan.

De lichamen van zeven wegwerkers zijn naar het ziekenhuis gebracht in de provinciehoofdstad Lashkar Gah. Volgens ziekenhuisdirecteur Enayatullah Ghafari zijn zij allen door kogelwonden om het leven gekomen.

Een woordvoerder van de NAVO in het zuiden van Afghanistan bevestigde de dood van vijf wegwerkers. Hij zei dat de NAVO donderdag meteen een snelle reactiemacht van internationale en Afghaanse militairen naar de plaats heeft gestuurd waar de aanval plaats had. Wegwerkers worden in Afghanistan vaak beschermd door gewapende bewakers.

Gisteren meldde de NAVO ook dat drie internationale soldaten, onder wie een Amerikaan, om het leven zijn gekomen in het zuiden. De nationaliteit van de twee andere gesneuvelde militairen werd niet bekend gemaakt. Zij kwamen gisteren om het leven toen een bermbom explodeerde. De Amerikaan kwam donderdag om het leven.

Met deze doden komt het aantal gevallen Amerikanen deze maand op 18, terwijl er tot nu toe in totaal 31 buitenlandse soldaten zijn gedood in augustus.

De NAVO maakte verder bekend dat een ondercommandant van een groep opstandelingen die banden heeft met Al-Qaeda bij een nachtelijke operatie in het oosten van Afghanistan gevangen is genomen. Volgens een NAVO-woordvoerder smokkelde de man wapens voor het Haqqani-netwerk en viel hij rechtstreeks onder de leiding van deze organisatie in Pakistan. Dit netwerk geldt als de grootste bedreiging voor de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Bij het vuurgevecht tijdens de aanhouding van de man kwam een vrouw om het leven. Het incident zal worden onderzocht. (AP, Reuters)