VRA haalt titel na spectaculair cricketfeest

Cricketclub VRA won gisteravond de nationale Twenty20-competitie in een spannend duel tegen VOC. Voor zulk spektakel werd het spel uitgevonden.

Begeleid door muziek die niet zou misstaan in menig hippe strandtent stroomde het publiek gisteravond het complex van HCC in Den Haag op. Zij waren getuige van de spectaculaire cricketfinale van de vierde editie van het nationale Twenty20-toernooi. Sohail Bhatti van VRA maakte op de allerlaatste bal de beslissende run tegen VOC; een ontknoping waarvoor de versnelde cricketvariant bedacht werd.

VOC maakte op De Diepput eerst battend 133 runs in de toegestane twintig overs. Bas Zuiderent was met 60 runs de belangrijkste batsman bij de Rotterdammers. Bij VRA was Emile van den Burg met 41 runs de meest productieve speler. Hij werd man of the match.

In de allerlaatste over van het duel moest VRA nog vier runs maken. De koud in het veld gekomen batsman Sohail Bhatti kreeg slechts één bal te verwerken, de laatste, maar hij maakte geen fout en bezorgde VRA op het zonovergoten veld de titel.

Cricket is een echte mooiweersport, zoveel werd wel duidelijk tijdens dit Twenty20-toernooi. Een kleine twee weken geleden was dezelfde housemuziek achtergrond van een verregende finaledag die uiteindelijk eindigde zonder finale of winnaar. „Cricket en regen, dat gaat gewoon niet samen”, zegt Ruud Paardekooper vicevoorzitter van gastheer HCC, dat dit jaar zelf de laatste vier niet wist te bereiken. Wat net als gisteren een promotiemiddag voor de sport had moeten worden met wedstrijden in de voor toeschouwers zo aantrekkelijke cricketvariant, werd een druilerige dag met in totaal nog geen vijftig overs cricket.

„Cricket is inderdaad gemaakt voor de zomermaanden. Je hebt droge dagen nodig en lang licht”, zegt HCC-secretaris Karel Kuipéri. Tijdens de halve finale konden Hermes DVS uit Schiedam en VOC door de regen elk slechts twaalf overs bowlen.

VRA en het Haarlemse Rood en Wit waren in de ander halve finale zelfs veroordeeld tot een bowl-out. Doodzonde, vond hoofdumpire Willem Molenaar, die noodgedwongen koos voor de vorm waarbij de bowlers rechtstreeks op het wicket bowlen om koste wat kost twee finalisten te kunnen aanwijzen. „Een volstrekt willekeurige beslissing die de heren niet hebben kunnen uitleggen”, reageerde een teleurgestelde fan van Rood en Wit, dat hierdoor de finale misliep.

Die finale leverde op de stralende dag van gisteren alsnog de gewenste reclame op voor de sport, mede door het bloedstollende slot. Met Twenty20 is inderdaad een attractieve, snelle vorm van cricket ontwikkeld. Maar ook bij deze variant blijft de sport afhankelijk van het weer.

    • Kamiel Arents