Verlamming als straf

Abdul-Aziz al-Mutairi (22), een Saoediër die twee jaar geleden verlamd raakte bij een gevecht, heeft een rechter gevraagd zijn aanvaller op soortgelijke manier te verminken. De rechter in de provincie Tabuk heeft vervolgens ziekenhuizen in het land gevraagd of zij de ruggegraat van de dader konden doorsnijden. Dat heeft de broer van het slachtoffer, Khaled al-Mutairi, deze week verklaard. „We eisen ons wettelijk recht onder het islamitisch recht”, zei hij.

In Saoedische rechtszaken wordt van tijd tot tijd het oog-om-oogprincipe nog toegepast. Koning Abdullah probeert echter extremisme en andere uitwassen te beteugelen. Het lijdt nauwelijks twijfel dat hij uitvoering van zo’n straf zou blokkeren.

Maar zover is het nog niet. De Saoedische krant Okaz meldde dat het Koning Faisal ziekenhuis in Riad had geantwoord dat „het onmogelijk is dergelijke schade toe te brengen”.

Een ziekenhuis in Tabuk zou hebben laten weten dat het mogelijk was de ruggegraat te beschadigen, maar dat de operatie in een meer gespecialiseerde instelling zou moeten worden uitgevoerd. (AP)