Verkiezingen Australië tot het laatst spannend

De verkiezingen vandaag in Australië zouden volgens een laatste peiling gisteravond van het bureau Newspoll kunnen uitdraaien het eerste minderheidskabinet in zeventig jaar. De regerende Labor Partij stond gisteravond gelijk met de conservatieve oppositie.

Een dergelijke uitkomst zou tot gevolg hebben dat alleen met de steun van een handvol onafhankelijke parlementsleden of van een kleine partij als de Greens een kabinet gevormd kan worden.

De uitkomst van de stemming betekent dat het resultaat niet zo zeer te maken heeft met de verkiezingsprogramma’s als wel met de vraag welke politiek leider het populairst is: Labor-leider en premier Julia Gillard of oppositieleider Tony Abbott.

De onzekerheid over de verkiezingen zorgde gisteren voor een daling van de Australische dollar van 0.85 procentpunt, terwijl de beursindex een 1 procent daalde.

Overigens duidden de laatste peilingen van de Sydney Morning Herald en The Age op een voorsprong van Labor. Het is onwaarschijnlijk dat premier Gillard in staat zal zijn forse ingrepen te doen, zoals een mijnbouwbelasting van 30 procent of maatregelen tegen de uitstoot van koolstofdioxide. In de senaat heeft Labor geen meerderheid. De oppositie ziet niets in die plannen. (Reuters)

Immigranten:Pagina 17