Sport in beeld

Halve finale BMX bij de Jeugd Olympische Spelen in Singapore, 19 augustus 2010. Foto Reuters Competitors ride during the men's BMX semi-finals at the Youth Olympic Games (YOG) in Singapore August 19, 2010. REUTERS/Pablo Sanchez (SINGAPORE - Tags: SPORT OLYMPICS CYCLING) REUTERS

De droom van iedere filerijder. Had ik maar vleugels, zeilde ik er maar overheen. Ik moet toevallig die kant op, maar al die andere wegpiraten, waarom staan die hier? Ja, waarom bestaan er potjandrie nog geen laagvliegende auto’s?

Enzovoort, alleen dromen over de NS – daar hoor je automobilisten nooit over.

BMX. Ja, BMX. Wéét u dat niet? (Onder welke steen kom jij vandaan, vraagt men dan tegenwoordig. U zeggen is er sowieso niet meer bij. Laatst, aan tafel bij vrienden, kwalificeerde een ‘jongere’ van vijfenveertig – fanatieker bestaan ze niet – u zeggen als ‘niet meer van deze tijd’. Onder welke steen wij vandaan kwamen? Van utiliteitsoverwegingen en nuances in relaties wilde hij niet horen. Je zei het niet meer. Waarom niet? Daarom niet.)

Bicycle Motorcross – de X staat voor cross dan wel extreme. Het kan ook ongemotoriseerd. Ja, het klinkt eenvoudiger dan het is. Er zijn bovendien vijf varianten met hun eigenaardigheden. Wikipediaat u zelf even? Ongetwijfeld gaat het hier om ‘cross’ en dus om de snelheid. Vliegen dankzij bulten in het parcours. Dat dit niet zonder gevaar is, is treffend in beeld gebracht. Hupsakee, boven de boomtoppen. Hoe snelheid bereikt wordt, is niet te zien en moeilijk te begrijpen. Straks ploffen de achterwerken collectief terug op het zadel, en dan? Gezien de afstand tot de pedalen, wordt dat harken met de benen wijd, als volwassenen op een driewieler. Of niet? Hoe het zij, dat gevlieg is het leukste onderdeel. Dat heeft de fotograaf goed gezien.

Pieter Kottman

    • Pieter Kottman