'Schande dat Feyenoord van ons verliest'

Simon Kelder is aan zijn laatste jaar begonnen als directeur van Excelsior. „In het betaald voetbal heeft niet alles alleen maar met geld te maken.”

Als Simon Kelder (66) vragen over het bestaansrecht van Excelsior krijgt, dan verwijst de algemeen directeur sinds kort naar het afgelopen WK voetbal. Met Robin van Persie (Nederland), Michel Bastos (Brazilië), Salomon Kalou (Ivoorkust), Brett Holman (Australië), Patrick Mtiliga (Denemarken) en Nam-Il Kim (Zuid-Korea) was de Rotterdamse voetbalclub in Zuid-Afrika vertegenwoordigd door zes voormalige spelers. „Het is prachtig om al die gasten nu op zo’n niveau te zien spelen. Maar ook in de eredivisie voetballen talloze profs die bij ons vandaan komen. Dat is geen toeval. Het opleiden van spelers is altijd ons sterke punt geweest”, stelt Kelder in het kantoor van Stadion Woudestein.

Op de kast staat een foto van Kelder en Van Persie. De twee Rotterdammers hebben nog steeds geregeld contact met elkaar. Afgelopen zondag kreeg de algemeen directeur na de winst op Feyenoord nog via een sms’je de felicitaties van de voetballer van Arsenal. „Als Van Persie in Rotterdam is, komt hij vaak even gewoon binnenvallen. En dat doen veel meer oud-voetballers van de club. Het past een beetje bij onze identiteit. Mensen die het verkeerd willen uitleggen noemen het kneuterig en onbeholpenheid. Maar als je het positief benadert, dan heb je het over gemoedelijkheid. Excelsior is een familiale club. Je hebt hier geen twintig pasjes nodig om binnen te komen. En als je de algemeen directeur wilt interviewen hoef je echt niet eerst een perschef te bellen. We willen warmte uitstralen. Ook al zouden we in de Champions League spelen, ik zal altijd in de geest van de club handelen.”

Kelder, geboren in de wijk Kralingseveer, niet ver van Woudestein, groeit aan de hand van zijn vader en zijn oom automatisch op als supporter van Excelsior. „Als kleine jongen ging ik vaak kijken. Ik kan me nog goed de houten tribune herinneren waar de gaten in waren geschoten. Die tribune lag namelijk naast het trainingsveld. In 1962 ben ik na het spelen van een testwedstrijd lid geworden. Nadat ik als voetballer was gestopt heb ik tal van functies vervuld. Dit is mijn laatste jaar als fulltime directeur van de club. Dan ben ik met 67 jaar al dik de pensioengerechtigde leeftijd gepasseerd. Het is belangrijk dat hier echte clubmensen in de leiding zitten. De clubtraditie moet in ere worden gehouden.”

In een stad met clubs als Feyenoord en Sparta kent Excelsior zijn plaats. „In Rotterdam is wel degelijk plaats voor drie clubs. Feyenoord heeft meer een landelijke uitstraling. Het grootste deel van zijn aanhang komt van buiten de stad. Sparta is meer gericht op de kant van Schiedam. Die club vervult ook een regionale functie. En Excelsior heeft zijn eigen lokale achterban hier in Kralingen. De samenstelling van de bevolking is hier sterk veranderd. Daar heb je rekening mee te houden. We kijken ook naar de Hoekse Waard, de Krimpenerwaard en bijvoorbeeld Barendrecht. Excelsior vervult een bepaalde sociale functie. Zo willen we graag samenwerken met scholen in de buurt. Op ons nieuwe kunstgrasveld kunnen nu sportdagen worden georganiseerd. En tijdens de open dag hadden we driehonderd kinderen lopen, die allerlei spelletjes deden. Dat is toch heel anders dan bij Feyenoord waar ze op de tribune naar aapjes zitten te kijken en na afloop dure shirts krijgen aangesmeerd.”

De verschillen tussen Excelsior en Feyenoord mogen dan enorm zijn, maar de clubs zijn sinds april vorig jaar weer door een samenwerkingsverband aan elkaar verbonden. Zo spelen veertien talenten van Excelsior in de jeugd van Feyenoord. Excelsior-trainer Alex Pastoor heeft op zijn beurt met Kostas Lamprou, Jordy Clasie en Shabir Isoufi de beschikking over drie huurlingen van de club uit Rotterdam-Zuid. Voor het sluiten van de transfermarkt op 1 september komen daar mogelijk nog één of twee spelers bij. „Dat we nog een paar weken moeten wachten is een nadeel”, stelt Kelder. „Maar een samenwerkingsverband heeft nu eenmaal niet alleen maar voordelen. Je moet elkaar sterker proberen te maken. Als het fantastisch gaat met Feyenoord is dat ook goed voor ons. En als het bij hen regent, dan druppelt het hier.”

Kelder heeft uiteraard genoten van de sensationele 3-2 overwinning vorige week op Feyenoord, maar aan leedvermaak doet hij niet. „Het is eigenlijk een schande dat Feyenoord van ons verliest. We hebben een begroting van 2,7 miljoen euro tegenover veertig miljoen van Feyenoord. Je ziet dan toch dat in het voetbal niet álles met geld te maken heeft. Er zijn nog steeds clubs die competitievervalsing vrezen als we tegen elkaar spelen. En ook de KNVB is daar gevoelig voor. Die deelt de wedstrijden tussen Excelsior en Feyenoord expres zo vroeg mogelijk in. Maar onze spelers zijn tegen Feyenoord juist dertig keer zo gemotiveerd als tegen bijvoorbeeld De Graafschap. We werden door velen al afgeschilderd als het lulletje van de eredivisie. Tien wedstrijden, nul punten. Dat was ons spookbeeld. Nu krijgen we positieve publiciteit.”

Excelsior heeft de laatste jaren wel vaker met opvallende overwinningen de buitenwereld verrast. „Drie jaar geleden zou AZ bij ons de kampioenswedstrijd spelen. Hun fans kochten zelfs op de laatste speeldag nog de seizoenkaarten van onze supporters op. Het zat helemaal vol met AZ-aanhang. Excelsior won met 3-2. En vorig seizoen promoveerden we na de play-offs ten koste van Sparta naar de eredivisie. Net als zondag tegen Feyenoord maakte Guyon Fernandez een doelpunt in de laatste minuut. Een paar jaar geleden was er nog vijandigheid tussen Sparta en Excelsior, maar daar heb ik nu niets van gemerkt. Van veel Sparta-fans kreeg ik gelukwensen. Ze gunden ons de promotie. En ze hoopten dat de clubleiding van Sparta wakker zou worden geschud. In het voetbal draait niet alles om euro’s.”

Het onverwachte sportieve succes zorgt bij Excelsior juist voor een financiële tegenvaller. De club die de afgelopen dertien jaar door de KNVB was ingedeeld in de categorie 3 van gezonde clubs, behoort nu tot de zorgenkindjes in categorie 1. „Ja, formeel is dat zo”, stelt Kelder. „We hebben vorig seizoen een paar ton verlies geleden. Allereerst hebben wij ook de gevolgen van de financiële crisis ondervonden. Acht bedrijven die ons sponsorden zijn failliet gegaan en hebben niets betaald. Daarnaast presteerde ons elftal veel beter dan was begroot. Zo moesten we meer premies betalen. We zijn een slachtoffer van ons eigen succes. Maar we worden niet nerveus, hoor. Dit seizoen zullen de inkomsten weer stijgen. We kunnen nu eenmaal niet veel gekke dingen doen. Daar heb ik wel mee leren leven. Als ik constant zou denken aan alles wat we wel zouden willen, maar eenvoudigweg niet kunnen, dan zou ik niet meer slapen en elke dag chagrijnig opstaan. Het is al een wereldwonder dat we in de eredivisie spelen.”

Kelder is ondanks de promotie van Excelsior naar het hoogste niveau, wel aangebleven als voorzitter van de Coöperatie Eerste Divisie. „Zolang de mensen me niet wegjagen is het geen probleem”, zegt Kelder. Als lid van een werkgroep van de KNVB werkt hij aan plannen om de competitie zo eerlijk mogelijk te houden. Kelder ziet bijvoorbeeld niets in het voornemen van Ajax, die met hun zaterdagamateurs door willen stoten naar het betaald voetbal. „In theorie is dat nu mogelijk. Daar ben ik zeer op tegen. Ik zal mijn laatste adem niet uitblazen voordat ik dat verhinderd heb. Het kan niet zo zijn dat straks de amateurs van Ajax, ADO Den Haag en FC Volendam in de eerste divisie spelen. Dan krijg je een competitie met clubs die niet kunnen promoveren. Dat is niet goed. Dit jaar zullen we nog met een plan komen waardoor dit onmogelijk moet worden. Nee, Ajax weet daar nu nog niks van.”

Kelder maakt zich ook nog steeds kwaad over de degradatie van FC Oss naar de nieuwe Topklasse. „Daar is dus sprake van competitievervalsing. FC Oss had in tegenstelling tot clubs als Fortuna Sittard, AGOVV, Veendam en MVV de zaakjes wel goed voor elkaar, maar degradeerde op doelsaldo. Fortuna Sittard hield zich vorig seizoen niet aan de regels en krijgt daar dit seizoen pas twee punten voor in mindering. Daar lachen ze om. FC Oss wilde daarover een vergadering voor clubs in het betaald voetbal bijeen roepen. De KNVB liet daarop weten dat de club dat na degradatie niet meer kon doen. Deze regels moeten worden veranderd, want het betaald voetbal is nog lang niet uit de problemen.”

De inventieve Kelder heeft een plan bedacht waarmee de clubs in het betaald voetbal gezamenlijk miljoenen euro’s kunnen besparen. „Het is nu ieder voor zich, maar we kunnen ook de handen ineen slaan. Bij alle risicowedstrijden de uitsupporters weren. Stel je eens voor wat dat niet oplevert. De thuisclub hoeft geen vakken naast de uitfans meer vrij te houden. De veiligheidskosten bij een wedstrijd als ADO Den Haag-Ajax lopen nu in de tonnen. En ook de inzet van de politie kan worden teruggeschroefd. Maar daar moet je dan wel iets tegenover stellen voor de supporters. Je geeft ze een gratis abonnement op Eredivisie Live. Of nog beter, je laat je fans in je eigen stadion op schermen naar de uitwedstrijden kijken. Daar maak je een happening van compleet met artiesten. Daar vraag je een klein bedrag aan entree voor. Zo creëer je juist inkomsten voor clubs. De andere clubs kunnen dit plan direct afschieten, maar het lijkt mij het proberen waard. Ik ben ervan overtuigd dat dit een succes kan worden.”

    • Erik Oudshoorn
    • Koen Greven