Overname door Intel roept vragen op

De overname voor 7,7 miljard dollar van beveiligingssoftwareproducent McAfee door chipmaker Intel is niet alleen een verrassing, maar ook een gok. Mobiele apparatuur is de toekomst van de chipindustrie en Intel is achterop geraakt. Het concern gokt erop dat de combinatie van de beveiligingssoftware van McAfee met zijn eigen hardware een voorsprong zal opleveren. Maar beleggers die de aandelenkoers van Intel deden kelderen, zijn terecht sceptisch over de vraag of de chipproducent de transactie tot een succes kan maken.

Theoretisch zou apparatuur veiliger moeten zijn als een chipproducent zich vanaf het begin om de veiligheid bekommert. Het idee is meer gaten in de veiligheid bij de bron te elimineren, in plaats van die gaten later met software te dichten. Intel denkt dat de expertise van McAfee dit mogelijk zal maken. Een ander voordeel zou kunnen zijn dat de software sneller werkt en minder energie verbruikt. Dat zijn belangrijke factoren voor mobiele apparatuur.

Toch passen hardwareproducenten en softwarefirma’s slecht bij elkaar. Weinigen zijn erin geslaagd die grens met succes te overschrijden. Het voortdurende geklungel van Microsoft op het gebied van de consumentenelektronica is een goed voorbeeld. Het integreren van Intels makers van ingewikkelde apparaten, die in superschone en kraakheldere ruimtes tot stand komen, met de nerds van McAfee die met een beker koffie in de hand proberen te bedenken hoe computercriminelen hun beveiligingssoftware kunnen kraken lijkt problematisch. Maar Intel zegt al een tijdje nauw samen te werken met McAfee en tevreden te zijn over de resultaten.

Of een overname tegen een premie van 60 procent bovenop de slotkoers van McAfee van woensdag de beste manier is om er méér uit te persen is echter een open vraag. Een joint venture zou veel van dezelfde voordelen wellicht ook hebben kunnen bewerkstelligen, maar dan met minder risico’s. Intel zit nu vast aan McAfee, terwijl sommige klanten wellicht de voorkeur geven aan de software van een ander bedrijf.

Bovendien betaalt Intel fors. De gemiddelde overnamepremie in de technologiesector bedroeg het afgelopen decennium 40 procent. De aandeelhouders van Intel lijken niet overtuigd en hebben donderdag bijna 4 miljard dollar van de marktwaarde van het concern in rook doen opgaan. Ze denken misschien dat een groot kasoverschot van meer dan 18 miljard dollar aan contanten en verhandelbare effecten eind juni een gat in Intels zak brandde. Voor de aandeelhouders van McAfee bestaan zulke twijfels echter niet. Zij zijn in één dag bijna 3 miljard dollar meer waard geworden.

Robert Cyran

    • Robert Cyran