NAVO zegt hulp toe aan Pakistan

De NAVO zal schepen en vliegtuigen inzetten om het door overstromingen getroffen Pakistan te helpen. Dat heeft het bondgenootschap gisteren bekendgemaakt, een dag nadat Islamabad waarschuwde dat extremistische groeperingen proberen van de watersnood te profiteren door zich met snelle hulp gunstig van de overheid te onderscheiden.

In een verklaring maakte de NAVO bekend dat haar vliegtuigen en helikopters onder meer stroomgeneratoren, waterpompen en tenten die landen en hulporganisaties doneren naar de getroffen gebieden zullen brengen. In Pakistans buurland Afghanistan is de NAVO verwikkeld in een oorlog tegen de Talibaan, waarvan aanvoerders en ook strijders zich regelmatig schuilhouden aan de Pakistaanse kant van de grens.

Na de grote aardbeving in 2005 in Kashmir zette de NAVO een grote hulpoperatie op voor Pakistan. Eerder deze maand zei het bondgenootschap dat het nu een coördinerende rol wil spelen bij het afleveren van hulpgoederen van lidstaten en partnerlanden aan de slachtoffers van de overstromingen in Pakistan.

Meer dan vier miljoen Pakistanen zijn de afgelopen drie weken dakloos geworden door de watersnood. En twee keer zoveel mensen hebben dringend humanitaire hulp nodig. De Pakistaanse president Asif Ali Zardari waarschuwde donderdag dat opstandelingen proberen steun van de bevolking te winnen door voor opvang en voedsel te zorgen, zoals ze ook na de aardbeving van 2005 deden.

De Verenigde Naties hebben een oproep gedaan om 459 miljoen dollar voor Pakistan in te zamelen. Volgens secretaris-generaal Ban Ki-moon is daarvan al zestig procent toegezegd. De Verenigde Staten hoogden hun toezegging donderdag op tot 150 miljoen dollar, na kritiek dat de hulp te traag van de grond komt. De Europese Unie heeft dertig miljoen euro toegezegd, bovenop een eerder toegezegd bedrag van 110 miljoen euro. Volgens de Pakistaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft Saoedi-Arabië meer dan honderd miljoen beloofd.

Toezeggingen van geld na humanitaire rampen leiden lang niet altijd tot werkelijke betaling van de complete bedragen. Veelal is de precieze samenstelling van de giften erg ondoorzichtig. (Reuters)