Kort nieuws Economie

Lot Martinair wordt in september bekend gemaakt

SCHIPHOL, 21 aug. Het lot van luchtvaartmaatschappij Martinair wordt volgende maand bezegeld. Dat heeft de maatschappij gisteren laten weten. De rol van Martinair binnen de KLM-groep is al langer onderwerp van gesprek. Sinds 2009 is Martinair volledig in handen van KLM. Naast Martinair is ook Transavia een volledige dochter van KLM. Volgens een woordvoerster staan alle opties nog open, maar de kans is groot dat het passagiersvervoer bij Martinair verdwijnt en het bedrijf zich alleen nog maar op vrachtvervoer richt. (ANP)

Frankrijk verwacht lagere groei in 2011

PARIJS, 21 Aug. De Franse overheid heeft de verwachting voor de economische groei in 2011 naar beneden bijgesteld. Dat maakte het Franse kabinet gisteren bekend. De Franse overheid rekent nu op een groei van 2 procent, waar ze eerst nog uitging van een groei met 2,5 procent. Economen hadden de eerdere groeiverwachting al omschreven als „overdreven optimistisch”. De nieuwe groeiverwachting voor volgend jaar wordt door enkele Franse topeconomen nog steeds gezien als uiterst ambitieus. (ANP, AFP)

BHP: bod op Potash officieel

VANCOUVER, 21 Aug. Mijnbouwer BHP Billiton heeft gisteren zijn vijandige miljardenbod op Potash formeel gelanceerd. BHP biedt aandeelhouders van de Canadese producent van meststoffen 130 dollar per aandeel voor hun stukken. Het bod waardeert Potash op 40 miljard dollar (31,5 miljard euro). Het Canadese bedrijf wees een vriendschappelijk bod eerder deze week van de hand omdat het te laag zou zijn. (ANP)

Biologisch vlees steeds populairder

GORINCHEM, 21 Aug. De omzet van biologische voeding is in de eerste helft van 2010 met 12 procent gestegen ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar. Vooral biokruidenierswaren en biovleeswaren maakten een grote sprong (26 procent). Dat meldde marktonderzoeker GfK gisteren. De totale voedingsmarkt groeide met 0,2 procent. Bijna de helft van de omzetgroei in supermarkten is te danken is aan biologische voeding. (ANP)