Kort nieuws Buitenland

OM België eist openheid misbruik katholieke kerk

BRUSSEL, 21 aug. Het Belgische Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de weigering van een rechter om informatie over zijn onderzoek naar misbruik door katholieke geestelijken openbaar te maken. Het OM vindt niet dat de onderzoeksrechter een uitspraak over de rechtmatigheid van het onderzoek geheim mag houden. Dat maakte een woordvoerder van de Belgische minister van Justitie, Stefaan De Clerck, gistermiddag bekend na een gesprek tussen De Clerck en het OM. Op aandringen van Justitie had een rechtbank bekeken of de onderzoeksrechter te ver was gegaan bij een spraakmakende politie-inval bij het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Media meldden dat de rechtbank vorige week een deel van de huiszoekingen nietig verklaarde. Materiaal dat tijdens de zogenoemde Operatie Kelk in beslag was genomen, zou moeten worden teruggegeven. (ANP)

Prinses Victoria niet vervolgd

STOCKHOLM , 21 aug. Het Zweedse Openbaar Ministerie (OM) stelt geen gerechtelijk onderzoek in tegen de Zweedse kroonprinses Victoria wegens corruptie. Leden van het koninklijk huis kunnen daarvoor niet aangeklaagd worden, zei openbaar aanklager Gunnar Stetler gisteren in Stockholm. Zeker drie aanklachten waren tegen Victoria ingediend. De prinses en haar man zouden te dure cadeaus voor hun huwelijk hebben geaccepteerd. Volgens het Zweedse paleis heeft Victoria niets verkeerd gedaan, omdat het een privéreis en een huwelijkscadeau van een oude familievriend betrof. (ANP, AFP)

Stroom valt even uit in St Petersburg

ST. PETERSBURG, 21 Aug. Een storing in de nucleaire elektriciteitscentrale van St. Petersburg heeft gisteravond 40 procent van de Russische stad korte tijd zonder stroom gezet. Volgens een woordvoerder van het elektriciteitsbedrijf was de storing het gevolg van falende apparatuur. „Het was geen explosie, brand of terreuraanval”, aldus de woordvoerder. De Russische energie-industrie draait voornamelijk op krakkemikkige kerncentrales uit het Sovjet-tijdperk. (Reuters)

Strijders Somalië verbranden voedsel

MOGADISHU, 21 aug. Moslimstrijders in Somalië hebben gisteren verklaard dat zij voedsel van het Wereld Voedselprogramma (WFP) in beslag hebben genomen en meer dan 500 zakken mais en meel hebben verbrand. Al-Shabaab-woordvoerder Sheik Ali Mohamed Hussein zei dat het voedsel de uiterste houdbaarheidsdatum had gepasseerd. Dit werd echter ontkend door het WFP. De organisatie is in Somalië al langere tijd het mikpunt van Al-Shabaab, dat banden heeft met Al-Qaeda. Eerder deze week confisqueerden moslimstrijders duizenden zakken met voedsel van handelaren in centraal Somalië. Volgens hen ging het om voedsel afkomstig van het WFP. De organisatie probeert in Somalië voedselhulp te geven aan ongeveer 2,5 miljoen mensen. (AP)

Journalist Oekraïne vermist: onderzoek

Kiev, 21 aug. De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft gisteren een uitgebreid onderzoek aangekondigd naar de vermissing van een journalist die kritisch schreef over de autoriteiten. Vasil Klimentjev, die schreef voor een krant in de oostelijke stad Charkov, is sinds een week spoorloos. Zijn collega’s en het in New York gevestigde Comité voor de Bescherming van Journalisten vrezen dat hij is vermoord. Klimentjev werd volgens collega’s bedreigd in verband met een artikel waarin een aanklager werd beschuldigd van corruptie. Hem zou geld zijn aangeboden om het stuk niet af te drukken. (AP)

231 doden door cholera in Nigeria

ABUJA, 21 Aug. Een uitbraak van cholera in het noordoosten van Nigeria heeft dit jaar 231 mensenlevens geëist. Meer dan 4.500 anderen zijn door de ziekte besmet. Dat heeft het hoofd besmettingsziekten van het land gisteren bekendgemaakt. De epidemie is afkomst uit het buurland Kameroen dat sinds 2004 kampt met cholera. Nigeria is ook getroffen door een uitbraak van mazelen. Aan deze ziekte zijn dit jaar in heel Afrika 1.400 mensen overleden. (Reuters)