Kort nieuws Binnenland

Kabinet handhaaft fokverbod jonge geitjes om Q-koorts

Den Haag, 21 aug. Jonge melkgeitjes en -schapen die dit jaar zijn geboren op een bedrijf dat besmet is geweest met Q-koorts, mogen voorlopig niet worden ingezet voor de fokkerij. Dat heeft het kabinet gisteren besloten, zo maakte demissionair minister Verburg (Landbouw, CDA) bekend. Ze zei te beseffen dat het besluit een grote klap betekent voor de houders van de dieren. Maar volgens haar kunnen de jonge schapen of geiten besmet zijn op bedrijven waar eerder besmette drachtige dieren zijn geruimd. Het kabinet wil dat risico niet lopen en vindt daarom dat het levenslange fokverbod voor de jonge gevaccineerde melkgeiten en -schapen moet blijven om een mogelijke nieuwe bron van Q-koorts te voorkomen. (ANP)

Bij Haags CS geen gebouw Koolhaas

Den Haag, 21 aug. De bouw van het prestigieuze M-gebouw van architect Rem Koolhaas bij het Centraal Station in Den Haag gaat niet door. Dat heeft de Haagse wethouder Marnix Norder gisteren gezegd. Volgens hem zijn er te veel onzekerheden rond het project. Ook zijn de vooruitzichten op de kantorenmarkt somber. Het ging om een project van 300 miljoen euro. In het gebouw van 93 meter hoog, zouden kantoren en woningen komen. (ANP)

Syrisch-orthodoxe hoogleraar in Delft

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 21 aug. De rooms-katholieke Stichting Thomas More heeft dr. Ciano Aydin (1972) benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft. Zijn leeropdracht is wijsbegeerte en technische wetenschappen in relatie tot christelijke levensbeschouwing. Het is voor het eerst dat deze stichting, die studenten in contact wil brengen met het katholieke gedachtegoed, een niet-katholieke allochtoon benoemt als hoogleraar. De in Turkije geboren Aydin is van Aramese afkomst en lid van de Syrisch-Orthodoxe Kerk.

Politie Nijmegen schiet man dood

NIJMEGEN, 21 aug. De politie in Nijmegen heeft gistermiddag een man doodgeschoten, zo heeft de politie bekendgemaakt. Enkele bronnen zeggen dat het slachtoffer een vestiging van supermarkt Lidl had overvallen. Tijdens een achtervolging stak de man een politiehond dood die hem aanviel. Daarna opende een politieman het vuur. (ANP)

Versterking kust Noord-Holland

Den Haag, 21 aug. De overheid steekt 250 miljoen euro in versterking van twee zwakke plekken in de kust van Noord-Holland. Het gaat om de Hondsbossche en Pettemer Zeewering en de Kop van Noord-Holland. Demissionair minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat, CDA) heeft dat laten weten. Met de versterking wil het rijk de veiligheid van die plekken de komende twintig jaar garanderen. Waarschijnlijk worden de kustschakels versterkt met zand. (ANP)