Heftige reacties, net als met Pim Fortuyn

Alaattin Erdal (41) was in 1995 Rotterdammer van het jaar wegens zijn maatschappelijke betrokkenheid. Een jaar eerder sloot hij zich aan bij het CDA omdat het gedachtegoed hem – moslim van Turkse origine – aantrok. De christelijke identiteit van het CDA vond hij geen belemmering. „We geloven allemaal in God en hebben respect voor elkaar. Dat is toch identiek.” Hij ziet de partij het liefst als een brede volkspartij. Tussen 1998 en 2006 was hij raadslid, begin dit jaar werd hij CDA-lijsttrekker in de deelgemeente Charlois.

Erdal spreekt over de „crisis” in het CDA. „De partij is zoekend. Het CDA was medio jaren 90 herkenbaar in migrantengemeenschappen. CDA’ers uit die tijd zochten aansluiting met moslims. Dat was belangrijk voor mij. Nu stelt het CDA zich terughoudend op. Migranten hebben enorme twijfels. Het CDA moet zich richten op de grote steden. Daar zit de concentratie van kiezers, en veel allochtonen, onder wie moslims. Als het CDA nu gaat regeren met gedoogsteun van Wilders, breng je mensen in een totale chaos.”

Erdal spreekt uit ervaring. „Ik was het enige moslimraadslid binnen een coalitie met Pim Fortuyn. Fortuyn beledigde moslims. Nou, de heftige reacties die ik nu krijg, zijn vergelijkbaar met die tijd. Wat maak je ons nu, vroegen moslims mij geëmotioneerd.”

Met het CDA organiseerde Erdal toen bijeenkomsten om met moslimorganisaties te praten over de coalitiebesprekingen. De eerste keer waren zij pertinent tegen een coalitie met Fortuyn. „Na de achtste keer kregen we een lijst met punten die de moslims per se in het akkoord wilden hebben, over onderwijs, discriminatie, huisvesting en veiligheid. Dat lukte en toen kregen we steun. Het CDA wilde geen cordon sanitaire, maar zien of Fortuyn verantwoordelijkheid kon nemen.”

Dat zei Erdal als enige moslimpoliticus ook over Wilders; geef hem maar regeringsverantwoordelijkheid. „Maar nu gaat het de verkeerde kant op. Een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV die geen enkele verantwoordelijkheid draagt, maakt Wilders alleen maar groter. Verhagen moet Wilders muilkorven, anders kan hij moslims blijven beledigen. Daar kan ik niet mee instemmen. Wij zijn in Nederland toe aan rust. Die komt er niet als Wilders mensen nog meer tegen elkaar uitspeelt.”