Foto Vincent Mentzel

Het oeuvre van Vincent Mentzel omvat veertig jaar fotojournalistiek. Deze zomer een selectie uit zijn werk, aan de vooravond van zijn 65ste verjaardag.

Deze week: Portretten.

Koningin Beatrix in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch, in 1994, en prins Claus tijdens een interview in 1989. Viermaal maakte Mentzel officiële portretten van de koningin; één hiervan is gebruikt voor haar beeltenis op de Nederlandse munt, één voor de postzegel.

Vincent Mentzel belt aan. „Goedenmiddag, wij hebben een afspraak, ik kom u portretteren.” Bij de voordeur, in de eerste seconden, voelt de fotograaf al: dit wordt een bijzondere ontmoeting. Of: ’t wordt nog lastig door de ijdelheid van deze man of vrouw heen te breken.

Veertig jaar fotoreportages, veertig jaar mensen portretteren. „Geloof het of niet, maar ik ben nog altijd zenuwachtig als ik een portret van iemand ga maken. De Amerikaanse president, de schoenpoetser om de hoek – dat maakt niet uit. Steeds is er die spanning: krijgen wij contact met elkaar, ontstaat er tussen ons een bijzonder moment?”

Niet zo: „Ik was een keer urenlang naar het noorden van het land gereden. Iemand deed de voordeur open en zei: drukt u hier maar even af. Ik zei: misschien kunnen we eerst heel even een praatje maken? Misschien heeft u een glaasje water voor mij...?”

Maar zo: „Iemand portretteren zie ik als samen een dans maken. Met z’n tweeën kom je in beweging, er ontstaat een gezamenlijk ritme, je zwiert naar alle hoeken van de dansvloer.”

Klinkt als: paringsdans. „Ja, serieus, met dergelijke gevoelens heeft dit werk wel te maken. Poseren is een kwestie van: je masker laten vallen, jezelf durven blootgeven. Ik kan me heel wat momenten herinneren waarop ik dacht: wat een geweldig leuke vrouw of man is dit, ik kan me helemaal voorstellen dat iemand voor hem of haar z’n kleren uittrekt.”

Dit is de zevende en laatste aflevering van een fotoserie uit het oeuvre van Vincent Mentzel. Redactie: Gijsbert van Es. Beeldredactie: Nicole Robbers. M.m.v. Tineke de Ruiter (docent Kunstgeschiedenis, Universiteit Leiden).In Galerie Borzo, Keizersgracht 516, Amsterdam, van 16 september t/m 9 oktober 2011: ‘Kunst voor de Camera’, kunstenaarsportretten van Vincent Mentzel.De Kunsthal in Rotterdam brengt in 2011 een overzichtstentoonstelling met werk van Vincent Mentzel. Gewerkt wordt aan een fotoboek, vormgegeven door Irma Boom.Het oeuvre van Mentzel is overgedragen aan het Rijksmuseum Amsterdam.