film zondag

Vera Cruz (Robert Aldrich, 1954, VS). Twee huurlingen hebben hun diensten aangeboden aan de Mexicaanse keizer Maximiliaan. Ze moeten een gravin en 3 miljoen dollar een goudstaven vervoeren naar Vera Cruz ten tijde van de Mexicaanse revolutie. Geld is belangrijker dan loyaliteit jegens de opstandige boeren die Maximiliaan willen afzetten. Zeker voor een van de huurlingen, de cynische boef Joe Erin (Burt Lancaster). De ander, Ben Trane (Gary Cooper), heeft wel een geweten. Ze bluffen elkaar onderweg af en verraad ligt steeds op de loer. Allebei willen ze het geld stelen, voor zichzelf. Dit leidt zowel tot komische als spannende momenten, die met veel schwung zijn gefilmd op prachtige locaties in Mexico. Keuzefilm van 'Zomergast' Paul Verhoeven. Ned.2, 23.15-0.55u.

Dirty Dancing (Emile Ardolino, 1987, VS). Voor een grijpstuiver vervaardigde tienermusical werd onverwacht kassucces. In de zomer van 1963 verliest bleu meisje van goede komaf (Jennifer Grey) haar onschuld dankzij paria Patrick Swayzes onderricht in de dirty mambo.RTL5, 20.30-22.30u.

Sweet Home Alabama (Andy Tennant, 2002, VS). Onschuldige formulekomedie met Reese Witherspoon als succesvol modeontwerpster in New York, met de burgemeesterszoon aan haar zij. Dan keert ze terug naar haar geboortedorp in Alabama om haar vroegere echtgenoot (Josh Lucas) de echtscheidingspapieren te laten tekenen. Want dat was er al die tijd nog niet van gekomen. Maar eenmaal terug begint de twijfel toe te slaan. Ook met Candice Bergen. BBC1, 23.25-1.05u.

La maison jaune (Amor Hakkar, 2008, Algerije/Frankrijk). Humanistisch drama over verdriet en rouwverwerking in Algerijns bergdorpje. Regisseur-scenarist Hakkar speelt zelf de hoofdrol van een vader die zijn zoon verliest en na de begrafenis zijn ingestorte vrouw probeert op te vrolijken. TV5, 23.50-1.10u.

Junebug (Phil Morrison, 2005, VS). Clipregisseur manifesteerde zich met dit bioscoopdebuut als een van de vaandeldragers van de Amerikaanse onafhankelijke film. Zorgvuldig drama laat zien hoe een verloren zoon, na een lang verblijf in Chicago, samen met zijn mondaine vrouw terugkeert in de omarming (of is het een wurggreep?) van zijn familie in North Carolina – een typisch zuidelijke Amerikaanse staat. Noord en Zuid staan op gespannen voet. BBC2, 1.25-3.00u.