film zaterdag

Thirteen Days (Roger Donaldson, 2000, VS). Politieke thriller doet, exclusief vanuit Amerikaans perspectief, verslag van de Cuba-crisis: die memorabele twee weken in oktober 1962 die de VS aan de rand van een atoomoorlog brachten. Castro en Chroesjtsjov blijven buiten beeld. Kevin Costner speelt heldenrol van Kennedy-vertrouweling Kenny O’Donnell, die in werkelijkheid slechts een bijfiguur was. RTL7, 20.00-22.45u.

JFK (Oliver Stone, 1991, VS). Door de Vietnamoorlog geobsedeerde Stone maakte een weergaloze speelfilm over wat het ‘hoe’ en vooral het ‘waarom’ geweest zou kunnen zijn van de moord op de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy. Met Kevin Costner als aanklager Jim Garrison. RTL7, 22.45-2.10u.

Dancer in the Dark (Lars von Trier, 2000, Denemarken/Duitsland/Nederland/VS/Engeland/Frankrijk/Zweden/Finland/IJsland/Noorwegen). Na Breaking the Waves en The Idiots presenteerde Von Trier een groots sluitstuk van zijn trilogie over onbaatzuchtige vrouwen. Melodramatische musical, waarin geïmmigreerde fabrieksarbeidster (Björk) zich in het Amerika van de jaren vijftig laat betoveren door musicals, won onder meer een Gouden Palm. Ned.2, 23.10-1.30u.

El último tren / The Last Train (Diego Arsuaga, Uruguay/Argentinië/Spanje). Heerlijke, allegorische tragikomedie uit Uruguay. Oude machinist verzet zich tegen de gewetenloze vooruitgang: hij kaapt de laatste stoomlocomotief die aan Hollywood verkocht dreigt te worden. Hoofdrol van Héctor Alterio.Canvas, 23.25-0.55u.