Failliete slachter Weyl naar VION

Slachterijen in Nederland zijn bezig zich te concentreren tot steeds grotere bedrijven. De Europese Commissie heeft vleesbedrijf VION uit Son en Breugel gisteren toestemming verleend de failliet verklaarde kalf- en rundveeslachterij Weyl Beef uit Enschede over te nemen. Daarmee wordt VION veruit de grootste rundveeslachter in Nederland, terwijl het bedrijf ook al een positie heeft als grootste varkensslachter van het land.

De grootste kalfsslachter van Nederland, de Van Drie Group uit Mijdrecht, deed eerder ook al een grote overname en kocht in november vorig jaar het kalfsvleesbedrijf Alpuro uit Uddel op. Van Drie was ook in de race voor Weyl Beef, maar legde het af tegen VION.

Van Drie verwierf voor de overname van Alpuro toestemming in mei al van de Nederlandse mededingingsautoriteiten, gevolgd door de Franse en Italiaanse. Maar het bedrijf wacht nog steeds op toestemming van het Duitse Bundeskartellamt. Volgens directeur Henny Swinkels van de Van Drie Group hangt de kwestie op het feit dat Duitsland veel kalfsvlees moet importeren, omdat de eigen boeren zijn gestopt met de kalfsmesterij. De mededingingsautoriteiten hebben meer tijd geëist „om nader te onderzoeken wat de invloed van de fusie is op de prijsvorming van het kalfsvlees”, aldus Swinkels.

Dat de Duitse autoriteiten uiteindelijk geen toestemming zouden geven voor de overname, acht Swinkels „haast ondenkbaar”. Het zou de eerste keer zijn dat zoiets gebeurd, zegt hij. „Ik heb geen idee wat dat zou inhouden voor ons.”

De directeur vindt het vooral „vervelend” dat de overname van Alpuro wordt opgehouden. „We hadden ons voorbereid om beide bedrijven in augustus in elkaar te vlechten. Maar het enige wat ik nu kan doen is rustig afwachten”, zegt Swinkels. „Wij zitten nu niet op de bok.”