dvd-tip

Cover van de DVD Police Squad!
Cover van de DVD Police Squad!

Naked Gun. Ik ben verkocht sinds ik de oerversie ervan op televisie zag. Die televisieserie Police Squad is nu op dvd uitgebracht: alle zes afleveringen die ooit gemaakt zijn.

Police Squad mislukte in 1982. Dit was niets voor tv, vond tv-zender CBS: dit ging te snel voor het tv-publiek en de visuele grappen kwamen op een groot doek veel beter uit. Drie prachtfilms van David Zucker, Jerry Zucker en Jim Abrahams leverde dat op: The Naked Gun: From the Files of Police Squad! (1988); The Naked Gun 2½ (1991); Naked Gun 33 1/3 (1994).

Maar de zes keer 25 minuten van het origineel blijven briljant. Vanaf de begintitels: de voice-over die zegt dat de aflevering ‘The Guilty Alibi’ heet, terwijl in beeld met grote letters ‘Revenge and Remorse’ staat. De gastrol die elke aflevering wordt aangekondigd: ‘Deze week met William Shatner’, die meteen in beeld sterft.

Police Squad is een persiflage op Amerikaanse politieseries met achtervolgingen, vuurgevechten, en grappen zo flauw dat je erin blijft. ‘Die naam doet een belletje rinkelen.’ ‘Ting!’ En dat zes keer. Hoofdpersoon detective Frank Drebin (Leslie Nielsen) biedt elke aflevering iemand een sigaret aan met de vraag: ‘Sigaret?’ Het antwoord elke keer alsof het geen aanbod maar een vraag was: ‘Ja, dat weet ik.’

Police Squad, the complete series. € 21.

    • Dirk Limburg