Dit gaat te ver, als je naastenliefde predikt

Nederland, Den Haag, 24 april 2010, Mustafa Amhaouch, CDA Kandidaat kamerleden tweede Kamer foto; Hilz & Verhoeff / HH Hilz & Verhoeff/Hollandse Hoogte

Mustafa Amhaouch (39) is voorzitter van de CDA-afdeling Peel en Maas in Limburg, waar in juni de PVV het CDA van de troon stootte. Eerder was Amhaouch CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad van Helden. De manager bij het hightechbedrijf ASML is van Marokkaanse afkomst. In 2007 kreeg hij een koninklijke onderscheiding. Na de moskeebrand in Helden, volgend op de moord op Theo van Gogh, probeerde hij verdere escalatie te voorkomen. In juni was hij de eerste Marokkaanse CDA-Kamerkandidaat.

„Tot voor kort heb ik me altijd thuis gevoeld bij het CDA. Maar nu heb ik grote vraagtekens of het nog geloofwaardig is als het CDA zegt er te zijn voor alle mensen die hun inspiratie halen uit het geloof. We gaan iemand legitimeren die een anti-islambeleid als prioriteit heeft.

„Ik ben een CDA’er in hart en nieren. Ik kan niet geloven dat de CDA-fractie in Den Haag unaniem voor deze onderhandelingen is. Ik heb Kamerlid Cörüz gebeld, maar hij belt mij niet terug [hij wil ook de krant niet te woord staan]. Kamerleden moeten zich uitspreken. Als je naastenliefde en barmhartigheid predikt, gaat gedoogsteun van een partij met gruwelijke standpunten te ver. Het CDA heeft zich altijd ingezet om bevolkingsgroepen te verbinden. Hoe kan de partij dat nog volhouden als ze met Wilders samenwerkt?

„Alle goedwillende moslims zullen dit grievend vinden. Wilders zet alle moslims weg als tweederangs. Dat doet mij en al die mensen die jarenlang hebben geïnvesteerd in integratie heel erg pijn. We zijn net op een punt dat de allochtone gemeenschap ook de hand in eigen boezem steekt. Maar zo verpest je alles.

„Willen wij onze kinderen opzadelen met een gepolariseerd Nederland? Denk je dat mensen zich straks nog betrokken voelen? Men beseft niet hoe dit kan inslaan. Weten mensen wel wat de islam zegt over de goedheid van Jezus en Maria? Dan zouden zij zich moeten schamen over wat Wilders zegt. De Koran stelt Jezus en Maria voor als zeer vrome personen. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Wilders vergroot de verschillen alleen maar.”

Waarom heeft hij niet het manifest ondertekend van bezorgde CDA’ers? „Ik vond het belangrijk eerst mijn mening aan het partijbestuur en de kiezers te geven.”