De invloed van Jol bij Ajax wordt steeds groter

Ajax kan zich woensdag plaatsen voor de lucratieve Champions League. De club ziet intern de macht van trainer Martin Jol echter steeds meer groeien.

Na de flirt met Fulham, kreeg trainer Martin Jol in juli de toezegging van algemeen directeur Rik van den Boog dat hij nieuwe spelers mocht aantrekken voor de vacante posities in zijn selectie. De Scheveningse oefenmeester verkondigde dat hij zijn netwerk zou benutten om versterkingen te halen. Dat was niet zo moeilijk. Immers, zijn zaakwaarnemer Mino Raiola had nog wel een paar voetballers in zijn stal die op zoek waren naar een nieuwe werkgever. Raiola, een voormalige bediende van een Italiaans restaurant in Haarlem, toverde al snel de namen van Mido (Ahmed Hossam) en Daniel de Ridder uit zijn kaartenbak. De eerste is inmiddels gecontracteerd. Eerder kwamen door zijn toedoen de Braziliaanse spelers Kerlon en Ze Eduardo naar Ajax.

Raiola blijkt dankzij Jol de huismakelaar van Ajax geworden. Voor de uitbreiding van zijn stal heeft hij ook de begeleiding van jeugdspelers in handen gekregen. Dan gaat het volgens bronnen in de makelaarswereld om voetballers als Marvin Zeegelaar, Fabian Sporkslede, Stefano Denswil, Boban Lazic en het talent van het jaar 2010, Quasim Bouy. Mogelijk zijn het er meer.

Raiola is verder de zaakwaarnemer van Martin Jol en zijn broer Cock, die als assistent van de hoofdtrainer fungeert. Tevens heeft hij een band met Bryan Roy, trainer van Jong Ajax, die hij in 1993 als tolk van Rob Jansen naar Foggia bracht.

De hoofdcoach van Jong Ajax werd na het vertrek van Pieter Huistra naar FC Groningen niet een bekende oud-speler van de trainersstaf bij de jeugd, waar ook ene Dennis Bergkamp rondloopt, maar verrassend genoeg Albert van der Dussen. Hij was werkzaam bij de amateurclub Haaglandia waar hij zou vertrekken naar ’s-Gravenzande. Zijn vrienden bij Ajax boden hem een aantrekkelijkere baan. Uit Den Haag kwam ook keeperstrainer René Stam (eveneens Jong Ajax).

Het is duidelijk dat de oefenmeester en de zaakwaarnemer hun tentakels steeds meer verspreiden in Amsterdam-Zuidoost. Martin Jol zegt de suggestie dat AFC Ajax nu AFC Jol is geworden „vervelend” te vinden. Het komt volgens de trainer voor een groot deel voort uit jaloezie. Jol: „De mensen roepen maar wat. Nooit heeft iemand het over FC Ten Cate of FC Van Basten gehad [de vorige trainers]. Je kunt toch een vriendschappelijke band met iemand hebben? De directie bepaalt bij Ajax altijd nog altijd het beleid. Misschien is dit beeld ontstaan door mijn charisma.” En dan spottend: „Ik voel me wel gevleid. Een Hagenaar die in Amsterdam de dienst uitmaakt.” Het rapport-Coronel moest vanaf 2008 de nieuwe leidraad vormen voor het bestuursbeleid van de club. Na twee jaar kan worden geconcludeerd dat een aantal uitgangspunten die toen zijn gesteld, steeds meer worden verlaten, hoewel commissievoorzitter Uri Coronel ook voorzitter is geworden van Ajax.

Als toezichthouder zou Coronel op afstand moeten besturen. Dat gebeurt volgens ingewijden onvoldoende. Het is onduidelijk wie de regie werkelijk in handen heeft. Ajax moest kiezen uit twee modellen: één waarbij een technisch directeur het beleid voor de lange termijn bewaakt en in hiërarchie boven de hoofdtrainer staat. Of een constellatie waarbij de hoofdcoach op technisch gebied alle bevoegdheden heeft. Sinds Marco van Basten in 2008 kwam is voor het laatste gekozen, nadat Martin van Geel vertrok. Van Basten kocht voor 35 miljoen aan nieuwe spelers van wie de meeste op een zijspoor zijn beland. Als Jol ooit wél voor een lucratieve aanbieding in het buitenland zwicht, is Ajax verder van huis omdat hij nadrukkelijk zijn stempel drukt op het personeelsbeleid en de organisatie.

In het rapport-Coronel staat dat er geen spelers meer zonder scoutingsrapport mogen worden aangetrokken. De Ridder (op proef van Wigan Athletic) en Mido stonden niet op het lijstje. Raiola zou regelmatig bij het scoutingsoverleg aanwezig zijn. Van den Boog heeft zich ten doel gesteld zoveel mogelijk Nederlandse spelers, liefst van eigen opleiding, te laten doorstromen. In de huidige selectie van 28 voetballers bevinden zich twaalf buitenlanders.

De financiële situatie van Ajax blijft zorgelijk. Ook als de club zich volgende week tegen Dinamo Kiev plaatst voor de groepsfase van de Champions League. Er was de afgelopen week nogal wat verwarring over de vraag of Ajax genoodzaakt is spelers te verkopen om het tekort van 21 miljoen euro van het vorige boekjaar te compenseren. Dat bedrag komt ten laste van het eigen vermogen. Dat was in 2008 nog 65,4 miljoen euro en zakte in 2009 naar 61,8 miljoen euro. In het afgelopen boekjaar 2009-2010 is eigen vermogen gedaald naar zo’n 41 miljoen euro. Als Ajax geen spelers verkoopt blijven de hoge personeelskosten (was in 2009 43 miljoen euro) te zwaar drukken op het bedrijfsresultaat. Een nieuw groot tekort is dan niet uitgesloten, waardoor het eigen vermogen verder slinkt, misschien meer dan halveert.

Vandaar dat de financiële man Jeroen Slop onlangs in deze krant verkondigde dat de stilte op de transfermarkt „voor Ajax dramatisch is”. Hij werd de afgelopen dagen gecorrigeerd door Van den Boog die verklaarde dat er geen spelers verkocht hoeven worden. De club had gehoopt de dure Miralem Sulejmani (salaris naar verluidt twee miljoen euro per jaar) aan West Ham United te verhuren, maar ook dat lukte niet. Een goede huismakelaar die ook spelers wegbrengt, is bij Ajax inderdaad geen overbodige luxe.

    • Erik Oudshoorn