Als goden in Frankrijk

Iedereen zijn eigen picknickmand. Vandaag: de klassieke mand.

Vele jaren heb ik met genoegen Quatorze Juillet gevierd in het dorpje la Trimouille, ongeveer honderd kilometer ten noorden van Limoges. Na de optocht, de kranslegging, de borrel bij de burgemeester, de uitgebreide lunch en de siësta werd er ’s avonds door alle dorpsbewoners gepicknickt op het municipale veld. Qua eten stelde dat niets voor, iedereen kreeg een plateautje met wat fabrieksham, eitjes, la vache qui rit-kaasjes en een droog worstje, maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door het geboden entertainment. De plaatselijke – hele slechte – majorettes traden op, soms was er een derderangs goochelaar en om middernacht was er elk jaar schitterend vuurwerk.

Een klassiek, Frans picknickgerecht is pain bagnat. Koop een breed stokbrood, snij het doormidden, wrijf beide kanten in met een gehalveerde knoflookteen, besmeer of besprenkel een helft met een vinaigrette gemaakt van flink wat olijfolie, een fijn gesneden sjalotje, wat rodewijnazijn, mosterd, zout en peper. Beleg het brood vervolgens met tonijn in olie uit blik (in de supermarkt zijn tegenwoordig – hoera! – verantwoorde blikjes van Fishes te koop), olijven, plakjes hardgekookt ei, ansjovis, geroosterde paprika, wat fijngesneden ui en sla. Giet de rest van de vinaigrette erover en leg de andere helft van het stokbrood erop.

Pak het brood strak in plastic folie. Leg het in de koelkast op een broodplank, leg er ook een plank bovenop en verzwaar die met een gewicht. Laat een nacht staan en snijdt dit badende brood pas op de picknicklocatie in stukken. Alle sappen van de ingrediënten hebben zich vermengd en zijn in het brood getrokken. Vergeet de servetten niet, want dit gerecht is niet netjes te eten.

Serveer als toetje madeleines met aardbeien. Doe een leuke jurk aan. Zet een hoed op. Kies de allermooiste boom die u kunt vinden, ga eronder zitten in het hoog opschietende gras en waan u god(in) in Frankrijk

    • Roos Ouwehand