Acht keer Voskamp

Johan Voskamp zal zijn debuut als voetballer bij Sparta nooit meer vergeten. De 25-jarige spits kwam donderdag over van Helmond Sport en maakte gisteravond in zijn eerste wedstrijd voor de Rotterdammers acht treffers tegen Almere City. Sparta won zijn eerste thuiswedstrijd in de eerste divisie met 12-1.

De nieuwe topscorer van de eerste divisie, die voor rust al vijf keer raak had geschoten, werd een kwartier voor tijd gewisseld.

Feyenoorder Henk Schouten scoorde in 1956 tegen De Volewijckers negen keer, maar destijds werd nog gespeeld in twee hoofdklassen. Na Schouten trof niemand meer zo vaak doel. De Braziliaan Afonso Alves scoorde op 7 oktober 2007 zeven keer voor Heerenveen tegen Heracles (9-0). Daarmee heeft hij het eredivisierecord in handen.

In de eerste divisie scoorden Jerry Taihuttu en Ugur Yildirim ieder in één duel zes maal. Taihuttu deed dat op 6 december 1997 voor TOP Oss tegen FC Eindhoven (7-2). Yildirim maakte op 23 mei 2003 namens Go Ahead Eagles zes treffers tegen Cambuur (10-0).

Sparta’s zege was een evenaring van het record in het betaalde voetbal. Ajax versloeg Vitesse op 19 mei 1972 met 12-1. Heracles was op 28 augustus 1960 met 11-0 te sterk voor EBOH.