Zwoel

Het wordt een zwoel weekend. Wel zijn de verschillen in weerbeeld daarbij soms groot, zowel tussen regio’s als tussen dagdelen. De tegenstellingen hebben te maken met de nabijheid van een langgerekte regenstoring die van Schotland naar Scandinavië trekt. De regenzone slingert voor de westkust van het Europese vasteland. Tegenspeler is een hogedrukgebied dat zich uitstrekt van Roemenië tot boven de oceaan bij Marokko. Tussen beide systemen in wordt warme lucht van het Iberisch schiereiland aangevoerd en zwabbert de storing van boven de Noordzee af en toe het land op.

Vanavond is dat nog niet het geval. Wolken zijn er niet of nauwelijks. Het koelt langzaam af naar 14 tot 18 graden. In het noordwesten en aan zee blijft het waaien.

Vannacht trekken wolkenvelden binnen. Die wolken zijn er morgen ook. Verspreid vallen een paar regenbuitjes, vooral in de noordelijke helft van het land. Nu en dan breekt de zon even door. Het vaakst gebeurt dat in Limburg, delen van Noord-Brabant en Zeeuws-Vlaanderen. Daar wordt het 26 tot 28 graden. De noordwestelijke helft van het land komt uit op 21 à 24 graden. In met name Noord-Holland en Friesland en aan zee waait het door, 4 tot 5 Bft.

Zondag wisselen zon en wolken elkaar eerst af. Later drijven vanuit België enkele onweersbuien binnen, maandag gevolgd door afkoeling.