Z-Afrika zet leger in tegen stakers

Zuid-Afrika heeft gisteren het leger ingezet om ziekenhuizen te beschermen tegen stakende ambtenaren. In sommige ziekenhuizen probeerden stakende medewerkers de ingang te blokkeren en verzorgend personeel dat wel doorwerkt, weg te trekken bij patiënten. In de zwarte woonwijk Soweto in Johannesburg schoot de politie met rubberkogels op een menigte die een autoweg naar een ziekenhuis blokkeerde en patiënten de doorgang ontzegde. Volgens de politie raakte er van de betogers niemand ernstig gewond.

Meer dan een miljoen Zuid-Afrikaanse ambtenaren staken sinds woensdag om hun eis van een loonsverhoging en een tegemoetkoming in hun woonlasten kracht bij te zetten. Zuid-Afrika is vrijwel ieder jaar rond deze tijd het toneel van massastakingen, waarbij het er soms stevig aan toe gaat. Vakbonden eisen een loonsverhoging van 8,6 procent – ruim tweemaal de inflatie – en een maandelijkse tegemoetkoming in de woonlasten van 1.000 rand (105 euro). De regering verhoogde vorige week haar aanbod voor de woontoelage tot 700 rand, maar weigerde de aangeboden salarisverhoging van 7 procent te verhogen. Veel analisten gaan er desalniettemin van uit dat de regering en de vakbonden in de komende een tot twee weken een akkoord bereiken.

De stakingen zetten druk op de regering van president Jacob Zuma en diens partij ANC. Binnen de vakbonden – traditionele bondgenoten van het ANC – bestaat onvrede over de trage verbetering van de publieke dienstverlening. (Reuters, AP)