Wapenhandelaar Bout toch naar VS

Een Thaise rechtbank heeft vandaag besloten de Russische wapenhandelaar Viktor Bout alsnog uit te leveren aan de Verenigde Staten. Daar is hij aangeklaagd voor onder andere terroristische activiteiten. De VS hebben meer dan tien jaar jacht gemaakt op Bout, die bekendstaat als de Koopman van de Dood.

De 43-jarige voormalige luchtmachtofficier is een van de grootste wapenhandelaren ter wereld. Hij heeft wapens geleverd voor burgeroorlogen in Latijns-Amerika, het Midden-Oosten en Angola, en aan onder anderen de Liberiaanse oud-president Charles Taylor en de Libische leider Gaddafi.

De Thaise politie arresteerde Bout in maart 2008 in een luxe hotel in Bangkok, na een valstrik van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA. Agenten van de dienst deden alsof ze rebellen van de Colombiaanse beweging FARC waren en voor miljoenen dollars aan wapens wilden kopen. In augustus vorig jaar oordeelde een Thais hof dat niet werd ingegaan op het Amerikaanse uitleveringsverzoek. Het hof vond de FARC een politieke beweging en geen terroristische organisatie. Volgens een verdrag tussen de VS en Thailand mogen verdachten niet om politieke redenen worden uitgeleverd. Het hof van beroep zei vandaag echter dat Bout wordt beschuldigd van criminele activiteiten, niet van politieke, en daarom binnen drie maanden moet worden overgedragen.

Het vonnis volgt op de boodschap van de Amerikaanse regering deze week aan de Thaise ambassadeur in Washington dat de uitlevering „de hoogste prioriteit heeft voor de VS”, aldus het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Rusland heeft ook steeds om Bouts uitlevering gevraagd. Er zijn vermoedens dat er banden hebben bestaan tussen de wapenhandelaar en Russische inlichtingendiensten. Daarom zou Moskou extra beducht zijn voor een strafzaak in de VS. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov noemde de uitspraak „onwettig” en zei te zullen blijven proberen om Bout naar Rusland te krijgen. Bouts advocaat noemde de uitlevering een politiek besluit en heeft aangekondigd de hulp in te roepen van de Thaise regering en koning Bhumibol. (AP, Reuters, AFP)