Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. In de zomerserie ‘Van Nul tot Nu’ vertelt Jasper Schuringa over Eerste Kerstdag 2009, toen hij op een vlucht naar Amerika een terrorist overmeesterde. Schuringa sprong over stoelen om Umar Farouk Abdulmutallab ervan te weerhouden zijn onderbroekbom te ontsteken en werd na afloop onthaald als held. Die status bevalt hem niet erg.Ned.1, 18.15-18.40u.

Netwerk. Joas Laan en Nina van Vlerken hebben een zeldzame ziekte: het Marshall-Smith-syndroom, een zeldzame aandoening die gepaard gaat met ernstige ademhalingsproblemen, versnelde botveroudering en een verhoogde oogdruk. Wereldwijd zijn slechts 29 patiënten bekend. In maart 2008 volgde Netwerk de kinderen en hun ouders voor het eerste grote onderzoek naar het syndroom. Nu is de eerste doorbraak een feit. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Gesprek met Dick Sluimers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Algemene Pensioen Groep. Hij stelt dat het hanteren van de actuele rente voor het waarderen van de pensioenverplichtingen leidt tot uitkomsten die geen goed beeld geven van de financiële situatie. Ned.2, 22.15-22.40u.

documentaire

Brustkrebs überleben – Den Feind besiegen. Jutta Rosbach volgde twee vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld. De veertigjarige Birgit krijgt chemotherapie en moet bestraald worden, de zesenveertigjarige Gundula moet een borst missen en kiest voor een reconstructie uit eigen weefsel. Arte, 21.45-22.30u.

Liebe im Palmenhain. Documentaire uit 2006 van Jérôme Le Maire, een Belg die met vrouw en kinderen verhuisde naar Skoura, een oase in Zuid-Marokko. Daar vraagt hij zich na verloop van tijd af hoe liefdesbetrekkingen zich kunnen ontwikkelen in een cultuur waar mannen en vrouwen traditioneel streng van elkaar gescheiden leven. Tot Le Maire’s verrassing geven ook vrouwen open en gevat antwoord op zijn persoonlijke vragen. Langzamerhand blijken allerlei vooroordelen niet te kloppen. De liefde tiert welig in Skoura, maar je moet er wel oog voor hebben. Arte, 22.30-0.00u.

informatief

L’invité. Patrick Simonin in gesprek met filmregisseur Tim Burton, die dit jaar voorzitter was van de jury op het filmfestival van Cannes. TV5, 18.20-18.30u.

amusement

Belpop: Raymond van het Groenewoud. Aflevering uit serie over belangrijke popmuzikanten van België. Raymond zelf, zijn muzikanten, vrienden en familie vertellen uitgebreid over de hits, de luisterliedjes, het rondtoeren in Vlaanderen, het succes, de bezinning na het succes en over de loutering van optreden en muziek maken. Voor deze documentaire werd Raymond gevolgd voor, tijdens en na een optreden uit de concertreeks ‘Mr. Raymond’.Canvas, 22.10-23.05u.

In therapie. Elke vrijdag ontvangt supervisor Mira (Elsie de Brauw) therapeut Paul Westervoort (Jacob Derwig), wiens eigen leven ook niet geheel naar wens verloopt. Ned.2, 22.40-23.15u.

Lowlands 2010. Rechtstreeks verslag van het achttiende festival, dat zich dit weekeinde drie dagen lang op elf podia afspeelt. Op deze eerste dag zijn er optredens van onder meer Triggerfinger, The Ting Tings, Jaga Jazzist, Groove Armada, Jónsi, The Specials, I Am Kloot, Flying Lotus, Het Nationale Toneel, Mark Lanegan en Eli ‘Paperboy’ Reed. Ned.3, 23.35-1.40u.

Le clan Pasquier. Tweede van vierdelig familiedrama, naar een romancyclus van Georges Duhamel. De erfenis van tante is eindelijk binnen. De kinderen Pasquier kunnen hun dromen waarmaken, maar hun privéleven verloopt niet zonder hobbels: Ram maakt een meisje zwanger, moeder Lucie eist dat het probleem wordt opgelost. Nederlands ondertiteld.TV5, 23.50-1.20u.

De onderhandelaar. Krimi. Hoofdinspecteur Paul Zorn heeft een toevallige ontmoeting met collega Kai Walling, die hem vertelt bezig te zijn met het natrekken van een tip. Een paar minuten na die ontmoeting wordt Walling doodgeschoten.Ned.1, 0.15-1.20u.

sport

Voetbal: Bayern München-VfL Wolfsburg. Openingswedstrijd van het nieuwe competitiejaar in de Bundesliga.ARD, 20.15-22.45u.

radio

Kunststof. Frénk van der Linden praat met Remco Campert naar aanleiding van diens deze week verschenen verhalenbundel Om vijf uur in de middag.Radio 1, 19.02-20.00u.

Componist van de week. Van Maurice Ravel worden gespeeld deel 2 uit de Vioolsonate (Chantal Juilliet, viool en Pascal Rogé, piano), Boléro (The Philharmonia o.l.v. Geoffrey Simon) en een fragment uit L’enfant et les sortilèges (Berliner Philharmoniker o.l.v. Simon Rattle). Radio 4, 19.30-20.00u.

Radio 6 live. Niet eerder uitgezonden delen van concerten door drie verschillende groepen: het San Francisco Jazz Collective met nieuwe arrangementen van stukken van Horace Silver, het Italiaanse neobop Rosario Giuliani Quartet en het David Binney Quartet dat tot de post-bob gerekend wordt. Radio 6, 22.02-0.00u.