Tim de Cler nu in een positieve hoofdrol

Feyenoord 1 AA Gent 0

Ruststand 0-0. 78. Fer 1-0. Scheidsrechter: Bruno Paixao (Por). Toeschouwers: 30.000.

Uitgerekend Tim de Cler, die zondag een flinke aanvaring had met Feyenoord-trainer Mario Been, stond gisteravond aan de basis van het doelpunt dat de Rotterdamse club in de laatste voorronde van de Europa League een overwinning bezorgde op AA Gent. Uit de corner van de linksback scoorde Leroy Fer in de tweede helft. Er wordt wel eens schamper gedaan over het feit dat De Cler na zo’n hoekschop aan de rechterkant diagonaal een enorme afstand moet overbruggen om weer op zijn positie als linkervleugelverdediger te komen, maar de indraaiende bal was wel heel nuttig.

Volgens Been is de 1-0 zege een goede uitgangspositie voor het bereiken van de groepsfase van het toernooi, dat in de schaduw staat van de veel lucratievere Champions League. Been was „ongelooflijk blij”, al moest hij toegeven dat de return volgende week nog een lastige klus zal worden. „Maar we hebben geen treffer tegen gekregen en dat is heel gunstig”, zei de trainer.

Vooraf werd de selectie van Feyenoord voldoende op scherp gezet. Niet alleen vanwege de blamage tegen Excelsior (3-2 nederlaag). Ook door het akkefietje dat Been had met verdediger De Cler. In de rust van het duel op Woudestein reageerde hij bij een 1-1 stand op een donderspeech van de coach door te stellen dat hij zelf wél goed speelde. Daarop kon hij van Been gaan douchen. Na afloop maakte de Feyenoord-trainer de fout te verkondigen dat hij De Cler ook nooit meer wilde zien. Waarschijnlijk heeft technisch directeur Leo Beenhakker de Rotterdammer de volgende dag duidelijk gemaakt dat de club uit de Kuip geen contingent verdedigers achter de hand heeft. De aangetrokken Deen Michael Lumb haalt nog niet het niveau dat Feyenoord verlangt. Afgezien van het feit dat De Cler gewoon doorbetaald moet worden als hij geen andere club vindt.

Er kwam dan ook een verzoeningsgesprek. „We zaten beiden fout”, erkende Been aan de vooravond van Feyenoord-Gent. „Tim in de rust, ik na afloop.” Volgens De Cler was er van een mug een olifant gemaakt. Hij wist van tevoren dat het incident bij een kop koffie kon worden uitgepraat. De linksback was op een zijspoor beland bij Feyenoord, maar heeft sinds aanvoerder Giovanni van Bronckhorst is gestopt weer een basisplaats. Hij beseft dat dit zijn kans is om nog een buitenlandse transfer af te dwingen. De 31-jarige De Cler is een mondige speler die zich niet alles laat aanpraten. Toevallig speelde hij op Woudestein weer eens op zijn oude niveau en was hij een positieve uitzondering in een slecht draaiend elftal. De afgang beschouwde hij als een incident. Been gisteravond in de Kuip: „Na deze affaire blijkt hoe volwassen deze jonge groep eigenlijk al is. Iedereen besefte vandaag welke belangen er op het spel stonden. Het is immers voor jonge spelers heel belangrijk dat ze ook Europese wedstrijden afwerken. En De Cler heeft zich goed gerevancheerd.”

Ook tegen Gent had Feyenoord het gisteravond moeilijk. De beweeglijke spelers van de Belgische bekerkampioen, zoals de linkerspits Yaya Soumahoro, bezorgden de verdedigers van het team van Been handenvol werk. Debutant Bruno Martins Indi beleefde zijn vuurdoop. De achttienjarige Portugese jeugdinternational moest de geblesseerde Andre Bahia vervangen. Hij vocht verschillende duels uit met de Senegalees Elimane Coulibaly. De spits kreeg zowel voor rust als erna verschillende kansen om Feyenoord op achterstand te zetten. Been: „Ik vroeg hem of hij wilde spelen en hij zei: ‘Trainer, dat doe ik wel even’.” Been was ook tevreden over het eerste Europese optreden van Ruben Schaken. „Hij zorgde voortdurend voor dreiging op de flanken.”

Feyenoord was in de eerste helft via Ron Vlaar en Georginio Wijnaldum al dicht bij een treffer. Na rust drukte de ploeg op het middenveld wat dieper het gaspedaal in, zoals Gent-trainer Francky Dury het formuleerde. „Wij hebben in de eerste helft kansen gehad die je op Europees niveau moet verzilveren”, meende hij. „Op basis van het spel na rust, heeft Feyenoord verdiend gewonnen.”

Het zou voor de ploeg uit Rotterdam-Zuid een terugkeer in een Europees hoofdtoernooi zijn na een afwezigheid van twee jaar. In 2008 verloor Feyenoord alle vier de groepsduels in wat toen nog het UEFA-Cup toernooi heette. Tegen Lech Poznan werd in de Kuip op 17 december van dat jaar een Poolse fan van de tribune geduwd. Als straf daarvoor bleef gisteren een deel van het stadion op last van de UEFA onbezet. Op die plek hing een spandoek met de tekst: Dit nooit meer, positief gedrag in binnen- en buitenland. Feyenoord staat nog steeds hoog op een lijst van de UEFA die lastige clubs rangschikt. Fans van Feyenoord, die zich eerder ook in Nancy misdroegen, kunnen volgende week beterschap tonen in Gent. Zij zullen daar door waarnemers van de UEFA scherp in de gaten worden gehouden.

    • Erik Oudshoorn