selectie Theater

Hedda Gabler

Amsterdam Toneelgroep Amsterdam speelt dit seizoen maar liefst zestien stukken, waarvan er zes nieuw zijn. De eerste, Hedda Gabler van Ibsen, is een herneming. Met Halina Reijn in de hoofdrol van het opstandige, verwende meisje dat impulsief heeft gekozen voor een gekooid, leeg bestaan als trophy wife, en nu uit jaloezie de mensen pest die wèl een levensvervulling vonden. Ivo van Hove zet zijn spelers in een grote loft in verbouwing. Wanden van kale gipsplaten; bijna ondraaglijk hard en schel.

T/m 4 sept Stadsschouwburg, Amsterdam. Inl: toneelgroepamsterdam.nl

Festival Noorderzon

Groningen Festival Noorderzon is in Noorderplantsoen met opzienbarend internationaal theater. In het Japanse stuk Frustrating Pictures for Adults zakken twee samenwonende dames door het plafond en belanden bij hun onderbuurman die blokt voor het toelatingsexamen van de universiteit; een gevreesde hobbel in het leven van de Japanner. We Are The Undamaged Others gaat over angst en onbehagen van de Japanse rijken. C’est un Chinois van Edith Kaldor is een cursus Chinees voor beginners.

T/m 29 aug Inl noorderzon.nl.

OT Zomerfestival

Rotterdam Het Onafhankelijk Toneel in Rotterdam houdt een eigen zomerfestival met negen nieuwe kleine voorstellingen die de spelers zelf maakten. Lizzy Timmers maakt The Other Hand, over de relatie tussen een Britse dame en een Nigeriaans meisje. Voor Hello Charlie maakte Romana Vrede opnames van haar autistische zoon die zich door de lege theaterzaal begeeft. Uppercut is een solo van Tiong Hok Tan over de laatste wedstrijd van een bokser wiens vrouw is verdwenen. Gerrit Timmers speelt poppenkast over bang zijn.

26 aug t/m 4 sept O.T. Theater, St. Jobsweg, Inl: ot-rotterdam.nl.

Tocht

Arjan Ederveen en Jack Wouterse spelen bij het Ro Theater Tocht , een ontroerende voorstelling over eenzaamheid, herinneren en vergeten. 24-28 aug Ro Theater, William Boothlaan, Rotterdam. Tournee t/m 2 okt. Inl.: www.rotheater.nl.