selectie Muziek

Mariavespers

Tegelen Het is precies vierhonderd jaar geleden dat Monteverdi zijn Mariavespers voltooide, een keerpunt in de muziekgeschiedenis. De Mariavespers heeft een uitbundige en glansrijke virtuositeit, tot dan toe ongebruikelijk in de religieuze muziek. La Sfera Armoniosa en solisten uit het Nederlands Kamerkoor o.l.v. Mike Fentross nemen dit avondvullende werk weer ter hand.

25/8 20.15 uur, Openluchttheater De Doolhof Tegelen. 26/8 20.15 uur, Concertgebouw Amsterdam.

Moonstruck Intoxication

Nijmegen Het nieuwe operagezelschap New Opera Amsterdam debuteert met het New European Ensemble in ‘Moonstruck Intoxication’. Twee 20e eeuwse muziektheaterstukken leggen de donkerste krochten van de menselijke geest bloot: Arnold Schönbergs Pierrot Lunaire over een maanzieke clown, en het monodrama Miss Donnithorne’s Maggot van de Engelse componist Peter Maxwell Davies, over een in de steek gelaten bruid die na twintig jaar nog steeds op haar wederhelft wacht bij haar rottende bruidstaart.

21/8, LUX Theater te Nijmegen, 25/8 Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. www.neweuropeanensemble.com

Haarlem Jazzstad

Haarlem Op en rond de Grote Markt, hartje centrum van Haarlem, vindt het hele weekend lang de 30stee editie van Haarlem Jazzstad plaats. Het hoofdpodium biedt een internationaal programma: Anthony Joseph, James Carter, Relax, Ghana Funk Project. Daarnaast diverse kleinere concerten.

t/m 22/8, Haarlem. Inl.: www.haarlemjazzstad.nl

Oosterse muziek

Amsterdam Musici uit Azerbeidzjan, Armenië, China, Oezbekistan, Syrië en Turkije spelen gratis toegankelijke concerten met traditionele oosterse muziek, op uitnodiging van het Atlas Ensemble. In elk concert staat één land of regio centraal. Het is de bedoeling door oosterse en westerse tradities en instrumenten te combineren, nieuwe composities met ongekende klankkleuren tot stand te laten komen.

20/8 en 22/8 t/m 25/8, Bibliotheek van Amsterdam. www.atlasensemble.nl.