selectie Diversen

Varen Eilandspolder

Eilandspolder Boeren en tuinders bepalen al eeuwen het beeld in de Eilandspolder. Tot de jaren ’60 was de grond in gebruik bij tuinders. Omdat ze alles per boot moesten vervoeren werd de opbrengst minder rendabel. De laatste 50 jaar is de meeste grond grasland geworden. De resterende boeren in de polder zijn veehouders en pachters van Landschap Noord-Holland. Dankzij hen is het gebied aantrekkelijk voor weidevogels. Tijdens de vaarexcursie wordt de laatste tuinder die hier nog actief is, bezocht . Het is Adrie Mul die een rondleiding zal geven over zijn pompoenen- en kalebassenkwekerij.

Aanm: Landschap Noord-Holland via 088-0064455. Start Werkschuur De Molenaar van LNH, Oudelandsedijk 1a, t.z. van Driehuizen. Deelname € 9,50 (beschermers € 6,50 tot 12 jr € 4,50).

Inl www.natuurwegwijzer.nl

Landgoedfair

Mariënwaerdt Van 18 t/m 22 augustus wordt dit jaar voor de 16de keer de Landgoedfair op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt georganiseerd. Vijf dagen lang kan een bezoek worden gebracht aan de t sfeervolle buitenfairs die dit maal in het teken staat van ‘De smaak van de Heerlijkheid’, met speciale aandacht voor duurzame en biologische producten. Ruim 140 standhouders presenteren een divers aanbod van landelijke producten, (buiten)kleding, sieraden, tuinaccessoires, planten, tuinmeubelen, brocante en antiek. In de ‘Culinaire weide’ zijn stands met biologische producten. En ook de delicatessen van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt zijn te proeven en te koop. Tijdens de dagen zijn er demonstraties en workshops met paarden, honden, ganzen, roofvogels en Alpaca’s. Kinderen kunnen zich vermaken met diverse workshops in en om de Schapenschuur of bij het poppentheater en meedoen met demonstraties.

18 t/m 22 aug 10-18u. Entree € 15 t/m 12 jr gratis. Parkeren €2. www.landgoedfair.nl Honden aangelijnd welkom.

Castlefair Vorden

Vorden Van 25 t/m 29 augustus wordt voor de 15de maal de Castlefair Vorden gehouden. Rondom de demonstraties met Arabische volbloeds, schapendrijven en honden, staan de stands in het teken van ‘Country Living’. Hier kan worden gestruin tussen antiek, brocante en stoere meubels van hout. Wie droomt van een buitenhuis, terreinwagen of sauna, kan van gedachten wisselen met diverse ondernemers. Ook staan er kwekers met zomerbloeiers en stands met country kleding.

Kasteel Vorden, Horsterkamp 8. Entree €15. 6 t/m 12 jr € 5. T/m 5 jr gratis. Voorverkoop €12,50 via www.castlefair.nl

Betuwse tuinenroute

Betuwe Tien gastvrije tuineigenaren in de Betuwe openen op 21 en 22 augustus nogmaals hun tuinhek in het kader van de Betuwse Tuinenroute. De tuinen, herkenbaar aan een gele banier, liggen verspreid over de Betuwe en zijn allemaal heel verschillend van aard. Ze variëren van prachtig aangelegde baroktuinen tot kleurrijke bloementuinen. In veel tuinen is koffie en thee verkrijgbaar, zijn eigen gekweekte plantjes te koop, en is er is een expositie of brocante

10-17u. Entree gratis. Inl www.betuwsetuinenroute.nl.

Tuin der Lusten

Denekamp Op het imposante particuliere Landgoed Singraven is op 19, 20 en 21 augustus Theater, dans en beeldende kunst. Het thema is onmogelijke liefdes en het onderdrukte verlangen. Kunstenares Merel Holleboom maakte haar Vliegmisschien. Het publiek kan kiezen uit vier nieuwe Nederlandse korte theatrale acts. Deze acts spelen dagelijks vanaf 19u30 in het normaal voor het publiek gesloten park. De avond wordt vervolgd in de tuin van Singraven waar Laetitia Couasnon het verlangen zal dansen op muziek van Jérémie Elis in Café de la Gare, het café van afscheid en weerzien. De afsluiter wordt gevormd door de acht hiphop dansers van Black Blanc Beur uit Parijs. Ze dansen een bekend verhaal van Shakespeare over onmogelijke liefde en groot verlangen. Streetdance op muziek van Tchaikovski, Chopin en Saint-Saens. Klassiek met een beat en een bite.

Kaarten via de website €18,50. www.detuinderlusten.nl of voor €20 bij de VVV in Denekamp en Oldenzaal en op de avonden aan de kassa bij de deur.

Vlinders tellen

Trajecten Pieterpad In één weekend het hele Pieterpad lopen en tegelijkertijd alle vlinders tellen. Dat gebeurt op 21 en 22 augustus tijdens de 3de editie van het vlinderwandelweekend. De Vlinderstichting en Nivon Natuurvrienden hopen dat alle etappes weer worden gelopen. Opgeven voor etappes via www.vlinderwandelweekend.nl.