selectie Buitenland

België

Gent In Museum Dr. Guislain in Gent brengt fotograaf Lieven Nollet verslag uit van zijn ontmoetingen met geïnterneerden en hun familie. De foto’s in Geen schuld, wel straf tonen het failliet van de psychiatrie: wetsovertreders die vanwege hun geestelijke vermogens niet verantwoordelijk worden geacht voor hun misdaad maar desondanks geïnterneerd zijn. Soms levenslang. Een expositie die in feite een aanklacht is, hoe indrukwekkend de foto’s ook zijn.

T/m 12 sept., Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent, di t/m vrij 9-17u, za-zo 13-17u. Inl www.museumdrguislain.be en 0032 92163595.

Gent Louis Benoit van Houtte (1810-1876) was een ondernemend man. Het MIAT belicht het ongewone leven van deze ontdekkingsreiziger, revolutionair, burgemeester, orchideeënverzamelaar en sierteler binnen het economische en sociale leven van de negentiende eeuw. Na een reis door Brazilië richtte Van Houtte in Gentbrugge een tuinbouwbedrijf op dat een van de bekendste van Europa zou worden. In de eigen drukkerij werden de schitterende illustraties gemaakt voor het beroemde tijdschrift Flore des Serres et des Jardins de l’Europe. T/m 29 aug., MIAT, Minnemeers 9, Gent, di t/m zo 10-18u.Inl www.miat.gent.be en 0032 92694200.

Hasselt Negen hedendaagse kunstenaars geven in kunstencentrum CIAP in Hasselt heel aards gestalte aan het sacrale. Aanleiding voor deze tentoonstelling met de titel ‘Between the Sacred and the Profane’ vormen de Hasseltse Virga Jessefeesten: een processie die om de zeven jaar plaatsvindt en gepaard gaat met een uitbundig volksfeest. Expliciet religieuze onderwerpen zijn op de expositie niet te zien, maar de raakvlakken met het sublieme, het menselijke tekort of het mythische zijn duidelijk. O.a. met tekeningen van Berlinde de Bruyckere, foto’s uit de Oekraïne van Sergeï Bratkov en sculpturen en installaties van Peter Buggenhout.

T/m 29 aug. Armand Hertzstraat 21, Hasselt, di t/m vr 11-18u, za-zo 14-18u. Inl www.ciap.be en 0032 11225321.

Groot-Brittannië

Edinburgh Joan Mitchell staat bekend om haar poëzieachtige schilderstijl en ze was geïnspireerd door schrijvers als Frank O’Hara en Samuel Beckett. Haar kleurrijke, sfeervolle abstracte schilderijen en de Royal Botanic Garden in Edinburgh passen bijelkaar in een expositie met haar werk. De Amerikaanse streed zoals veel vrouwen tegen de mannelijke kunstwereld in New York en emigreerde in 1959 naar Frankrijk. T/m 3 okt, Joan Mitchell, Royal Botanic Garden Edinburgh, 20A Inverleith Row, 0044131 552 7171 & www.rbge.org.uk

Birmingham Bos hd- video is de natuur van Brazilië naar Birmingham getransporteerd. De Argentijnse kunstenaar Sergio Vega, uit Florida, werd geïnspireerd door de theorie van de 17de eeuwse historicus Antonio de León Pinelo dat de Tuin van Eden in Zuid-Amerika is. Schermen tonen ongerepte natuur en rivieren, maar ook stadsbeelden in Mato Grosso in Brazilië. We horen kikkers en insecten in de verre achtergrond terwijl de zon ondergaat, en vogelzang als de dag aanbreekt; de ‘dawn chorus’.

T/m 5 sept, Sergio Vega, Paradise: real time, Ikon Eastside, 183 Fazeley Street, Digbeth, 0044 121 248 0708 & www.ikon-gallery.co.uk/programme