selectie Beeldende kunst

Schone Schijn

Heemskerk In de omgeving van de Kruisberg in het Noord-Hollands Duinreservaat heeft architect Anne Holtrop een tijdelijk museum gebouwd waar zowel binnen als buiten kunstwerken van dertien kunstenaars en kunstenaarsduo’s te zien zijn. Zij werpen een gespiegelde blik op wat wij als ‘echt’ ervaren: de natuur. Deelnemende kunstenaars zijn o.a. Sjoerd Buisman, Driessens & Verstappen, Maartje Korstanje, Eva-Fiore Kovacovsky, Olaf Mooij, André Pielage, Koen Vanmechelen. De tentoonstelling Schone Schijn is met de auto te bereiken via de ingang Geversduin aan de Rijksstraatweg. Vanaf de parkeerplaats is het 20 minuten lopen naar de Kruisberg. Kaarten voor het Duinreservaat zijn te koop in de automaat.

Inl. www.schone-schijn.nl

Beroerd Landschap

Heerenveen In de tentoonstelling Beroerd Landschap laten vier Nederlandse kunstenaars zien welke gevolgen het menselijk handelen kan hebben voor natuur en cultuur. Ze richten zich alle vier op een ander aspect. Olphaert den Otter behandelt op apocalyptische wijze de vier elementen, Raquel Maulwurf verbeeldt oorlogstaferelen en verwoeste steden, Renie Spoelstra toont beladen gebieden en Henri de Haas verbindt vraagstukken van oorlog en vrede metervaringen uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

21 aug t/m 24 okt. Oranje Nassaulaan 12, Heerenveen - Oranjewoud. Inl 0513 644 999 & www.museumbelvedere.nl

Informal Incidents

Amsterdam In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam is een solotentoonstelling van het werk van Ahmet Ögüt te zien. De expositie, getiteld Informal Incidentsbevat foto’s, video’s, een installatie en een veiling van een schilderij van Ögüt . Leidraad is het verlangen normen te doorbreken, bijvoorbeeld door het organiseren van de veiling in SMBA. Ögüt wil ons wijzen op ongekende mogelijkheden.

22 aug t/m 3 okt (de veiling is tijdens de opening op 21 aug van 17-19 u. Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN Amsterdam. Inl 020-4220471 & www.smba.nl

Geluidskunst

Amsterdam In het Muziekgebouw aan ’t IJ is de overzichtstentoonstelling Klank als materie te zien, georganiseerd door Muziek Centrum Nederland. Naast bestaande objecten zoals de Glissando-Machine (een blaasbalg met fluiten) en de Oer-Oorsprong (een enorme, staande fluit), is er ook een nieuw werk te zien en te beluisteren van geluidskunstenaar Hans van Koolwijk: de Klankkaatser. Het ontwerp – een metershoog, ovaal gevaarte met een deurtje onderin – doet denken aan een voertuig uit een verhaal van Jules Verne. Binnenin heerst dankzij de elliptische vorm een unieke akoestiek met twee brandpunten. In het ene brandpunt, hoog bovenin de klankkaatser, bevindt zich een ‘geluidmachine’. Voor wie zijn hoofd in het andere brandpunt onderin houdt, lijkt het geluid uit zijn hoofd te komen.

Klank als materie: 14 aug t/m 12 sept Muziekgebouw aan ’t IJ, Amsterdam. Inl muziekgebouw.nl

Lighten Up II

Amsterdam Kunstenaars uit Loods 6 presenteren de expositie Lighten Up II. Zeven kunstenaars vervaardigen installaties met licht, kleur en geluid geïnspireerd op de omgeving van de Amphitrite fontein op het KNSM eiland. Studenten van verschillende technische opleidingen presenteren ideeën over de toekomst van de Havenstad Amsterdam. De onderwerpen variëren van de gebouwde omgeving tot de scheepvaart en van mobiliteit tot industrie. Duurzaamheid, leefbaarheid en bereikbaarheid zijn belangrijke aspecten.

T/m 29 aug. Loods 6, KNSM-laan 311, 1019 LB Amsterdam. Inl 020-4182020 & www.loods6.nl