Regels bij campagne in Birma

De eerste parlementsverkiezingen in Birma in twintig jaar tijd zullen „vrij en eerlijk” verlopen als de partijen zich aan een aantal gedragsregels houden. Dat heeft de junta vandaag bekend laten maken in de staatskrant Het Nieuwe Licht van Myanmar.

Volgens de lijst van dertien punten moeten kandidaten een week van tevoren toestemming vragen van de kiescommissie om campagne te voeren. Daarbij moeten ze de plaats, datum, tijd en duur van de bijeenkomst noemen. Het is verboden om in optochten vlaggen te dragen en leuzen te roepen. Ook mogen kandidaten geen toespraken houden of documenten publiceren die „het imago van het leger bezoedelen”. Activiteiten die „de veiligheid kunnen schaden” zijn niet toegestaan. Overtreding wordt bestraft met een boete en een jaar cel.

De verkiezingen op 7 november zijn volgens de junta een overgang naar civiel bestuur, maar critici zeggen dat het om een schijnvertoning gaat waarmee het militaire bestuur wordt gelegitimeerd. In het nieuwe parlement is een kwart van de zetels voor militairen gereserveerd. Volgens de nieuwe grondwet, die vorig jaar werd aangenomen terwijl het land leed onder de gevolgen van cycloon Nargis, is oppositieleidster Aung San Suu Kyi uitgesloten van deelname. Haar partij NLD boycot de verkiezingen. (AP)