Papa, dat wil ik ook!

Het duurde even, maar daar was ie dan. Nadat verzekeraar Aegon vorige week zijn halfjaarcijfers had gepresenteerd, bleef het onrustig rondom het aandeel. Geruchten over een mogelijke aandelenemissie, die zou samenhangen met het vervroegd terugbetalen van de 2 miljard aan staatssteun die het bedrijf nog had uitstaan, zetten de koers van het aandeel onder druk.

Tijd voor helderheid, moeten ze gedacht hebben bij Aegon. Want dinsdag kwam daar ineens een nieuwe mededeling. Aegon had toestemming gekregen van de Europese Commissie om het resterende bedrag aan steun vervroegd af te lossen, vóór 1 juli 2011. Daarbij werden de oorspronkelijke voorwaarden ook nog wat versoepeld.

De versnelde aflossing waar Aegon nu toestemming voor heeft gekregen, roept de vraag op hoe zich dat verhoudt tot ING. Dat bedrijf kreeg oorspronkelijk 10 miljard staatssteun, maar mocht niets versneld aflossen. Niet eerlijk, vond ING, want Aegon en SNS, die later steun kregen, mochten wel vervroegd aflossen, weliswaar met een boete van 50 procent, maar toch.

ING onderhandelde over aanpassing van de deal en kreeg voor elkaar dat het de helft van de steun versneld mocht aflossen, ook met boete. Dat vond Aegon weer ‘gemeen’, want de verzekeraar mocht, net als SNS, op basis van de oude afspraken maar eenderde versneld aflossen. Die ‘omissie’ is met de aangepaste overeenkomst van deze week uit de wereld.

Wat resteert na al het gegoochel met de cijfers is een rendement van 15 procent dat de Staat maakt op de kapitaalinjectie bij Aegon. Dat is hetzelfde rendement als de Staat op ING behaalde en ongetwijfeld ook op SNS.

ING werd voor het krijgen van staatssteun, die meer bedroeg dan 2 procent van de risicogewogen beleggingen van de bank, hard gestraft. Het concern moet zich opsplitsen in een aparte bank en verzekeraar en een deel van de bankactiviteiten afstoten. Aegon komt weg met een betrekkelijk milde sanering. Terwijl Aegon met de nieuwe voorwaarden ook boven de door Brussel vastgestelde grens van 2 procent steun uitkomt. Althans, die suggestie wordt gewekt in de brief van de Europese Commissie. Waar Aegon voor de vervroegde aflossing nog slechts een levensvatbaarheidsplan moest overleggen aan Brussel, is er nu sprake van een herstructurering. Een kleintje vergeleken bij ING (geen prijsleider, geen overnames), maar toch.

Volgende week presenteert de laatste der drie steuntrekkers (SNS Reaal) zijn halfjaarcijfers. Benieuwd of ook daar een aanpassing aan de aflossingsvoorwaarden is gedaan en of dat weer aanleiding is voor Aegon en ING om jaloers te worden.

Egbert Kalse