nrcboeken.nl

Literaire website brengt drukwerk voort

De succesvolle literaire website FiveChapters.com gaat zich op de markt van het gedrukte boek oriënteren. Met korte verhalen wel te verstaan.

David Daley, oprichter van de website, vertelde aan de Amerikaanse website MediaBistro dat er twee bundels onderweg zijn van auteurs die op de website debuteerden. Daley doet dit in zijn eentje, en het klinkt eenvoudig: „De manier van zakendoen is veranderd. Als van een literair boek drieduizend exemplaren worden verkocht, dan is dat tegenwoordig veel. Het is maar de vraag of het zin heeft om daarvoor een leger aan publicisten en marketingmensen in te zetten. Je kunt het net zo goed in je eentje doen, als je een website hebt waar mensen toch al graag elke week naar kijken.”

Het eerste boek zal in januari 2011 verschijnen: een bloemlezing uit verhalen van de website Only Connect. (TJ)

Liever een boek dan seks in bed

Nederlanders lezen liever een boek in bed dan dat ze seks hebben. Dit blijkt uit onderzoek van Boekkado.nl, de site het geven van boeken als cadeau wil bevorderen. Het hebben van seks (11 procent) scoort minder hoog dan een goed boek lezen (22 procent) als meest favoriete bezigheid in bed. Slapen (63 procent) is de lievelingsbezigheid in bed.

Boekkado.nl deed onderzoek naar leesgedrag onder 1.238 respondenten. Met 44 procent is het bed de favoriete plaats om een boek te lezen. De bank staat met 41 procent op de tweede plaats. Ook op de wc, in bad, op het strand en het openbaar vervoer wordt gelezen, maar deze plekken zijn met gemiddeld 2,5 procent minder populair.

Het boek (68 procent) is het favoriete medium. 29 procent van de respondenten leest het liefst een tijdschrift, 20 procent de krant, 14 procent duikt het liefst in reclamefolders en 2 procent geeft de voorkeur aan iets anders. (BH)

Weesgegroetjes voor auteur van ‘God is Not Great’

‘We gaan allemaal dood, alleen ik een beetje eerder’, aldus de met kanker gediagnosticeerde Christopher Hitchens, auteur van het polemische God is Not Great. . ‘Ik respecteer gelovigen niet’, verkondigde hij samenvattend in een interview met NRC Handelsblad. Nu heeft de conservatieve katholieke schrijver Thomas Peters lezers van zijn website American Papist gevraagd om voor Hitchens te bidden. ‘Eén Weesgegroetje per dag, opdat hij de nabijheid van God kan ervaren in zijn laatste dagen.’

Als deze actie bedoeld was om irritatie te wekken, dan is dat niet gelukt: ‘Het baat niet, maar het schaadt evenmin, zei Hitchens in een reactie. ‘Het heeft iets ontroerends om op die manier in gedachten van mensen te zijn.’ Wel waarschuwde hij zijn fans: ‘Als ik me ooit op God beroep, ga er dan maar vanuit dat dit door de medicijnen komt.’ (TJ)

OP DE SITE

Zeven boeken over populisme voor tijdens de kabinetsformatie.

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger, Bernard Hulsman, Maartje Somers en Pieter Steinz.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl