NMa onderzoekt hypotheekmarkt

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt of er sprake is van verboden prijsafspraken tussen aanbieders op de hypotheekmarkt.

De concurrentiewaakhond kijkt eerst in een kort onderzoek naar de hoogte van hypotheekrentes, de ontwikkeling van marges op de markt en verschillen met andere landen. Dit onderzoek zal in oktober klaar zijn en dient als basis voor een meer diepgaand onderzoek naar de mate van concurrentie op de hypotheekmarkt. De NMa zal kijken naar de marktstructuur en in hoeverre de markt concurrerend is. Dit onderzoek zal een half jaar in beslag nemen.

De NMa doet nooit uitspraken over welke onderzoeken er lopen, maar vond het nodig om nu openheid te geven naar aanleiding van een open brief van de Vereniging Eigen Huis (VEH) eerder deze maand. De VEH schreef dat de lagere rente door banken niet volledig wordt doorberekend aan de klant die een hypotheek afsluit. De hypotheekrente ligt volgens de VEH structureel hoger dan in omliggende landen. Banken zouden daardoor hun marges op hypotheken kunnen verhogen. De VEH sluit niet uit dat banken afspraken hebben gemaakt.

Er was tot voor kort een vrij scherpe concurrentie op de hypotheekmarkt, vooral omdat een aantal buitenlandse partijen actief werd. Deze vertrokken bijna allemaal weer na het begin van de kredietcrisis. Momenteel hebben de vier grote banken (ABN Amro, Rabobank, ING en SNS Reaal) circa 80 procent van de markt in handen. Net als op de spaarmarkt is er wel een relatief groot aantal aanbieders, maar de meeste van hen hebben een klein marktaandeel.