Nederland kort

Twee mannen zijn neergeschoten na ruzie om wildplassen

ROTTERDAM. Een 45-jarige man en zijn 18-jarige zoon zijn woensdagavond laat neergeschoten in de Oleanderstraat in Rotterdam-Zuid. Beiden raakten gewond aan hun bovenlichaam. De zoon was er ernstig aan toe, maar is inmiddels buiten levensgevaar, zo liet de politie gisteren weten. De schutter wist te ontkomen. De vader sprak woensdagavond een man aan die tegen een gevel stond te plassen. Daarop ontstond ruzie tussen de vader en een groepje mensen die bij de wildplasser hoorden. De zoon kwam zijn vader te hulp en een persoon uit de groep schoot op vader en zoon. De twee gewonden wisten hun eigen woning in de Oleanderstraat binnen te gaan en de politie te bellen. De politie is een buurtonderzoek begonnen. Ook zal de politie gebruik maken van beelden van bewakingscamera’ s op en rond de plaats van de schietpartij. (ANP)

Justitie begint onderzoek Dutchbat

AMSTERDAM. Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem begint een feitenonderzoek naar Dutchbat naar aanleiding van de aangifte die nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica hebben gedaan. Dat meldde de Nederlandse advocate van de nabestaanden gisteren. Tot nu toe is het OM niet uit eigen beweging in deze kwestie in actie gekomen. De aangifte werd onder anderen gedaan tegen overste Thom Karremans. Hij was destijds commandant van Dutchbat. Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic (elektricien van Dutchbat) hebben aangifte gedaan, omdat de Nederlandse militairen in juli 1995 hun familieleden hebben overgedragen aan de Bosnische Serviërs, die hen hebben vermoord. Behalve tegen Karremans is aangifte gedaan tegen zijn plaatsvervanger Franken en tegen personeelsfunctionaris Oosterveen. De Nederlanders moesten in Srebrenica de moslims beschermen. (ANP)

Politie is slordig met ingenomen wapens

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. In beslag genomen vuurwapens raken op aanzienlijke schaal zoek of worden vernietigd zonder dat er onderzoek is verricht naar de vraag of het wapen gebruikt is bij het plegen van een misdrijf. In 2007 constateerde de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) al dat het schort aan adequate registratie van in beslag genomen vuurwapens. Maar de beloofde administratieve verbetering is nog onvoldoende op orde. Dat stelt de voorzitter van het Landelijk Platform Vuurwapens (LPV), Yme Joustra, tegenover het persbureau GPD. Het LPV is een samenwerkingsverband van politie, justitie, marechaussee en douane. Tweederde van de politiekorpsen beschikt nog steeds niet over een centraal punt waar wapens worden ingezameld en onderzocht op mogelijke forensische sporen.

Extra controle Polen op alcoholmisbruik

DRIEBERGEN. Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) gaat de komende weken op autosnelwegen buitenlandse, en dan vooral Poolse, chauffeurs extra controleren op alcohol. Dat heeft het korps gisteren laten weten. Volgens het KLPD zijn de afgelopen jaren meer Poolse bestuurders betrokken bij ongevallen met letsel waarbij sprake is van het rijden onder invloed van drank. Volgens het KLPD was vorig jaar bij 35 letselongevallen waarbij Poolse bestuurders betrokken waren, sprake van het rijden onder invloed van sterke drank. In de jaren daarvoor waren dat er 18 en 23. Ook in het algemeen zijn Polen meer betrokken bij letselongevallen, aldus de dienst. In 2007 waren dat er 156, in 2008 184 en in 2009 218. (ANP)